Ο άνθρωπος στο «τιμόνι» της Ferrari: Πώς μπήκε στους πλουσιότερους του κόσμου
Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο 77χρονος Piero Ferrari έστησε το πλάνο διαδοχής του ως επικεφαλής του κολοσσού των supercar. Στόχος ήταν να διανείμει στην οικογένεια του την τεράστια περιουσία που είχε συγκεντρώσει η εταιρεία κατά τα εβδομήντα χρόνια δραστηριοποίησής της. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι έκτοτε η προσωπική του περιουσία θα εκτοξευόταν.
Ο Ιταλός επιχειρηματίας μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς οι πελάτες της Ferrari, στην οποία και κατέχει μερίδιο 10%, επηρεάστηκαν ελάχιστα από την άνοδο του πληθωρισμού, δίνοντας ώθηση στη μετοχή της. Αυτή τη στιγμή, η αξία της μετοχής βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επιδόσεις της εταιρείας το 2022 ήταν καλύτερες των εκτιμήσεων, ενώ προέβλεψε πως η ζήτηση για τα μοντέλα υψηλού κέρδους (όπως το νέο Purosangue των 390.000 ευρώ) θα είναι υψηλή.
Ως αποτέλεσμα, η περιουσία του Piero Ferrari ανέρχεται περίπου στα 5,57 δισ. δολάρια και είναι το νούμερο 467 στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η περιουσία του έφτασε το ένα δισεκατομμύριο το 2015, έπειτα από την εισαγωγή της Ferrari, την οποία είχε δημιουργήσει ο πατέρας του εξήντα χρόνια νωρίτερα, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Έκτοτε, η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 400%, ενισχύοντας παράλληλα και τη «δυναστεία» των Agnelli, του μεγαλύτερου μετόχου της Ferrari με έμμεσο μερίδιο 24%.
Διαδοχή
Ο Piero κληρονόμησε το μερίδιό του στη Ferrari από τον πατέρα του, Enzo, ο οποίος απεβίωσε το 1988 στην ηλικία των 90 ετών. Ο Enzo προτού προχωρήσει στην ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ήταν οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων για την Alfa Romeo.
Από το 1988 ο Piero διατελεί αντιπρόεδρος της Ferrari και επίσης κατέχει μερίδιο στην ιταλική εταιρεία πολυτελών γιοτ Ferreti Group, ενώ είναι πρόεδρος της εταιρείας HPE COXA. Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πουλήσει τις μετοχές του στην Ferrari, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο συνέστησε ένα οικογενειακό καταπίστευμα για τη διαχείριση του μεριδίου. Ωστόσο, όσο ζει θα διατηρεί τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από τις μετοχές.
«Ο πατέρας μου πραγματικά λάτρευε να γνωρίζει τι σκέφτονται οι φαν», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Piero. «Ήταν άνθρωπος που άκουγε τους άλλους».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Μόλις κληρονόμησε μια αυτοκρατορία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη;
Ο κληρονόμος με τη Vespa: Ο εργασιομανής γόης που θα άλλαζε την Ιταλία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News