Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτονομίσματα: Κλοπές-ρεκόρ 3,8 δισ. το 2022

Κρυπτονομίσματα: Κλοπές-ρεκόρ 3,8 δισ. το 2022

Το χειρότερο έτος για κλοπές στην αγορά κρυπτονομισμάτων κατέστη το 2022, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Chanalysis οι χάκερ, με την πλειονότητα αυτών να έχει σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, κατάφεραν να αποσπάσουν έως και 3,8 δισ. δολαρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 32 επιθέσεις με λεία 775,7 εκατ. δολαρίων. Τα εγκλήματα τέτοιου είδους αυξήθηκαν παρότι η αγορά κρυπτονομισμάτων συρρικνώθηκε σημαντικά πέρυσι.

«Το 2022, έσπασαν τα δικά τους ρεκόρ για κλοπές», αναφέρεται στην έκθεση. Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για χάκινγκ και άλλου είδους κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με πάνελ ειδικών που επιβλέπουν τις κυρώσεις στα Ηνωμένα Έθνη, η Βόρεια Κορέα βασίζεται όλο και περισσότερο στο χάκινγκ για τη χρηματοδότηση των πυραυλικών προγραμμάτων και πυρηνικών όπλων, ιδίως μετά τη συρρίκνωνση του εμπορίου λόγω κυρώσεων και τα lockdown στην πανδημία.

«Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι το χάκινγκ στα κρυπτονομίσματα είναι μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας», σημειώνεται στην έκθεση της Chainalysis. Κατά το Reuters, οι αμερικανικές αρχές πέρυσι κατήσχεσαν για πρώτη φορά 30 εκατ. δολάρια από χάκερ με σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα. «Αυτές οι επιθέσεις θα γίνουν δυσκολότερες και λιγότερο αποδοτικές με κάθε έτος που περνά», προέβλεψε η Chainalysis.

Σημειώνεται πως η αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) αποτέλεσε πηγή για τουλάχιστον το 82% των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων το 2022, σύμφωνα με την έκθεση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Paul Krugman: Τα σκάνδαλα φθείρουν τα cryptos – Στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές

Η αγορά εργασίας στο dark web – Περιζήτητοι οι προγραμματιστές κακόβουλων λογισμικών

Click me baby, one more time: Πώς εξαπλώθηκε ο χειρότερος ιός στην ιστορία των υπολογιστών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News