Bloomberg: Δύο ακόμη αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι τον Μάιο
Δύο συνεχόμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης η καθεμία έρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg.
Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει στο 3,25% για περίπου ένα χρόνο, καθώς εκτιμούν πως από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι μειώσεις με βήματα των 25 μονάδων βάσης κάθε φορές.
Παρά την συνολική αύξηση 250 μονάδων βάσης που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, που σηματοδοτεί και την πιο επιθετική κίνηση νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ- περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη χώρο για να αντιμετωπίσει την χειρότερη αύξηση τιμών στην ιστορία της Ευρωζώνης. Μόνο το ένα τρίτο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα φοβούνται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ανεβάσουν υπερβολικά τα επιτόκια.
Η πρώτη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη πέμπτη και θεωρείται δεδομένο πως θα αποφασιστεί μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης, κάτι το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει από τον Δεκέμβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει ήδη σημάδια πως θα ακολουθήσει μια ακόμη αύξηση και πάλι 50 μονάδων βάσης, πιθανότατα τον Μάρτιο. Άλλοι αξιωματούχοι πάντως συνιστούν μια πιο σταδιακή κλιμάκωση. Μόνο τέσσερις από τις 46 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν πιθανή μια αύξηση μόνο 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο.
«Το βασικό σημείο προσοχής στη συνάντηση του Φεβρουαρίου θα είναι οι ενδείξεις για τον Μάρτιο», δήλωσε ο Juss Hiljanen, επικεφαλής ερευνών για τα ευρωπαϊκά makro της SEB, σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμη και μια απλή αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ να ερμηνευτεί από τις αγορές ως αλλαγή στάσης
Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες. Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σε μονοψήφια ποσοστά αλλά παραμένει ακόμη πολύ πιο κοντά στο 10% από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Η προσοχή των αξιωματούχων στρέφεται στον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο οποίος κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είναι να εξισορροπήσει ανάμεσα στην πτώση του ονομαστικού πληθωρισμού που υποχωρεί λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας με τον δομικό πληθωρισμό που ακόμη αυξάνεται», δήλωσε η Veronica Roharova, επικεφαλής οικονομικών της Ευρωζώνης για την Credit Suisse. Για την ΕΚΤ, ο δομικό πληθωρισμός θα είναι πιο σημαντικός.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News