Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 16:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Προβλέψεις ότι θα γλιτώσει την ύφεση το 2023

Γερμανία: Προβλέψεις ότι θα γλιτώσει την ύφεση το 2023

Αμβλύνονται οι ανησυχίες για ύφεση στη Γερμανία, καθώς τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος και το βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα άνοιξαν το δρόμο για βελτίωση των φετινών προβλέψεων ανάπτυξης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,2% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που παρουσιάστηκαν σήμερα, έναντι συρρίκνωσης 0,4% που ανέμενε τον Οκτώβριο. Επίσης σήμερα, έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo κατέδειξε σημαντική βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα από 88,6 μονάδες στις 90,2 μονάδες. Βέβαια παρά τη σημαντική βελτίωση, ο δείκτης εξακολουθεί να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2021 και 2022.

«Η γερμανική οικονομία έχει επιδείξει ευελιξία και ανθεκτικότητα. Οι καταναλωτές επίσης ανέλαβαν το ρόλο τους κάνοντας μεγάλες μειώσεις στην ενεργειακή κατανάλωση, ώστε να μπορέσει η Γερμανία να αντεπεξέλθει στον χειμώνα», ανέφερε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τοπίο έχει βελτιωθεί μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες, εν μέρει λόγω των μέτρων για διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και εξαιτίας της πτώσης των τιμών χάρη στον ήπιο καιρό και την πληρότητα ενεργειακών αποθεμάτων.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε στο Bloomberg «απόλυτα πεπεισμένος» ότι η χώρα θα αποφύγει την ύφεση, όσο αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τζεντιλόνι: Αμβλύνεται το σενάριο ύφεσης – Προς ήπια επιβράδυνση η Ε.Ε.

JP Morgan: Η Ευρώπη γλίτωσε την ύφεση

Γερμανία: Μονοψήφιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Κορύφωση το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News