Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία
Τον Ιανουάριο του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, εξηγούσε πώς το πρώτο έτος της πανδημίας είχε πυροδοτήσει μια εκπληκτική στροφή προς τις online υπηρεσίες, με την εταιρεία του να ωφελείται από την τάση. «Αυτό που είδαμε τον περασμένο χρόνο είναι η αυγή ενός δεύτερου κύματος ψηφιακού μετασχηματισμού που σαρώνει κάθε εταιρεία και κάθε κλάδο», έλεγε.
Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση στον τεχνολογικό κλάδο δεν είναι και τόσο ευοίωνη. Αυτή την εβδομάδα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους καθώς οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις δαπάνες που έκαναν στον ψηφιακό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με φόντο και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα. Οι πελάτες της Microsoft, όπως λέει τώρα ο Nadella, προσπαθούν πλέον «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα».
Η Microsoft δεν είναι η μοναδική εταιρεία που βιώνει μια τόσο δραματική ανατροπή. Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet ακολούθησε το παράδειγμά της, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 6% του προσωπικού της.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Amazon, η Google, η Microsoft και η μητρική του Facebook, Meta, ανακοίνωσαν σχέδια για πάνω από 50.000 απολύσεις. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις πρώτες μέρες της πανδημίας, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες αναπτύσσονταν με ταχείς ρυθμούς για να απαντήσουν στην τεράστια ζήτηση, καθώς αμέτρητα νοικοκυριά ζούσαν, ψώνιζαν και εργάζονταν στο διαδίκτυο. Εκείνη την εποχή, πολλοί CEOs της τεχνολογίας έμοιαζαν να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιζόταν επ΄ αόριστον.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, η Amazon είχε υπερδιπλασιάσει το προσωπικό στα γραφεία της σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, προσλαμβάνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο επιπλέον εργαζομένους, σύμφωνα με το CNN. Η Meta σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου του 2022. Η Microsoft και η Google προσέλαβαν επίσης χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους, ενώ το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Salesforce, η Snap, το Twitter και το Spotify. Όλες τους ανακοίνωσαν απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Πολλοί από τους CEOs της τεχνολογίας φαίνεται ότι έκαναν λανθασμένες εκτιμήσεις για το κατά πόσο αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιζόταν όταν οι άνθρωποι επέστρεφαν στα γραφεία και στην offline ζωή τους.
Τους τελευταίους μήνες, τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση, προκάλεσαν υποχώρηση στις διαφημιστικές και καταναλωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα κέρδη και οι τιμές των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας.
Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν τώρα μονοψήφια αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια του πολύ σημαντικού τριμήνου του Δεκεμβρίου για την Google, τη Microsoft και την Amazon και πτώση για τη Meta και την Apple.
Οι CEOs της τεχνολογίας, από τον Mark Zuckerberg της Meta μέχρι τον Marc Benioff της Salesforce, έχουν κατηγορήσει τους εαυτούς τους ότι έκαναν υπερβολικές προσλήψεις στις αρχές της πανδημίας και παρερμήνευσαν το πώς θα κινούνταν η ζήτηση για τα προϊόντα τους με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού. Όμως, όπως σημειώνει το CNN, κανένας από τους CEOs των εταιρειών του Big Tech δεν είδε τον τίτλο ή την αμοιβή του να πλήττεται από αυτά τα λάθη, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους.
Και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ανακοινώσεις απολύσεων στην τεχνολογία είναι πιθανό να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
«Μαχαίρι» και στην Google: Κόβει 12.000 θέσεις εργασίας
Microsoft: Απολύει 10.000 εργαζομένους
Τσουνάμι απολύσεων στην τεχνολογία – Κλείνει τρεις αποθήκες στη Βρετανία η Amazon
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News