Γερμανία: Νίκησε τον ενεργειακό «στραγγαλισμό» του Πούτιν – Για πόσο όμως ακόμη;
Η Γερμανία φαίνεται ότι θα επιβιώσει τελικά αυτόν τον χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτιόταν. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει να καλύψει το κενό τους επόμενους χειμώνες – και με ποιό τίμημα.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει λάβει ρωσικές παραδόσεις από το Σεπτέμβριο, αλλά είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες – ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα εάν κάποιος αναλογιστεί ότι, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία εξαρτιόταν από τη Μόσχα για το 52% των εισαγωγών της.
Η αποφυγή πιθανής επιβολής δελτίου και αναγκαστικών μπλακ άουτ ήρθε με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγών μεταφοράς από τη Νορβηγία και την Ολλανδία και ενός παλαιού αγαπημένου: του άνθρακα.
Αυτή η πλήρης στροφή – η οποία μπορεί να κοστίσει 46 δισ. ευρώ – υποστηρίζεται από τις απροσδόκητα καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες που συγκρατεί τη ζήτηση για θέρμανση.
«Κυνήγι» LNG
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg ότι η Γερμανία πήρε το μάθημά της από την υπερβολική εξάρτησή της από τη Ρωσία. Ο στόχος τώρα είναι να δημιουργηθεί δυναμικότητα που θα δώσει στην χώρα την ευκαιρία να έχει τόσο φυσικό αέριο όσο είχε πριν από την εισβολή χωρίς να εισάγει από τη Ρωσία.
Αλλά η χωρητικότητα είναι μόνο η μισή μάχη: χωρίς μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι αγοραστές LNG αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Και η ποσότητα του LNG που διατίθεται στον κόσμο δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Εάν η οικονομία της Κίνας ανακάμψει μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19, πολλές ποσότητες μπορεί να μην είναι πλέον διαθέσιμες στην Ευρώπη. Μια 15ετής συμφωνία που υπέγραψε η Γερμανία με το Κατάρ ισοδυναμεί μόνο με περίπου 6% των ρωσικών ποσοτήτων το 2021.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία τα επόμενα δύο χρόνια είναι η προσέλκυση LNG ως βασική πηγή ενέργειας», δήλωσε η Σιμόνε Τούρι, επικεφαλής των δομημένων συναλλαγών στη Δυτική Ευρώπη στον ελβετικό έμπορο ενέργειας MET International. «Η δημιουργία τερματικών σταθμών χωρίς να έρχονται νέα συμβόλαια δεν λύνει το πρόβλημα».
Νέα Εξάρτηση
Norway is now Germany’s largest supplier at 33% after almost tripling its total natural gas exports last year. Oslo expects flows to remain steady for the next four to five years but then gradually taper as supplies are drained.
Η απώλεια της Ρωσίας ήταν μεγάλο κέρδος για τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες, καθώς οι εξαγωγές φυσικού αερίου τους αυξάνονται κατακόρυφα. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι αυτή η εντυπωσιακή ζήτηση δεν θα διαρκέσει.
Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Γερμανίας με 33%, αφού σχεδόν τριπλασίασε τις συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου πέρυσι. Το Όσλο αναμένει ότι οι ροές θα παραμείνουν σταθερές για τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, αλλά στη συνέχεια θα μειωθούν σταδιακά καθώς οι προμήθειες θα εξαντλούνται.
Η Ολλανδία τριπλασίασε το μηνιαίο μερίδιό της στις εισαγωγές της Γερμανίας έως το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ομάδα ενεργειακών λόμπι BDEW. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού, ωστόσο, αντλήθηκε από το βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κλείσει μέχρι το επόμενο έτος, επειδή η παραγωγή του προκάλεσε εκατοντάδες σεισμούς.
«Οι χώρες αυτές έχουν ένα όριο στο πόσο μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου», δήλωσε ο Τούρι.
Προμήθειες φυσικού αερίου
Αλλαγή στις καιρικές συνθήκες
Οι θερμοκρασίες το 2022 ήταν 1,1 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το χειμώνα. Το περασμένο έτος ήταν επίσης ένα από τα πέντε θερμότερα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Αυτή η επιπλέον ζέστη συνέβαλε στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 14%, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA. Οι τιμές μειώθηκαν, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και της πίεσης στους φορείς χάραξης πολιτικής.
«Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες λειτουργούν προς το παρόν προς όφελός μας», δήλωσε ο Tιμ Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας πίεσης της γερμανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου Zukunft Gas. «Στα έτη με φυσιολογικές θερμοκρασίες, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο εύθραυστη».
Οι θερμότερες θερμοκρασίες σε ψυχρότερα κλίματα, και το αντίστροφο, συνδέονται με διαταραχές από την κλιματική αλλαγή.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία πέρυσι ήταν χαμηλοτερη του μέσου όρου της τελευταίους 4ετίας
Ξανά σε χρήση ο άνθρακας
Το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο θεωρήθηκε κάποτε ότι θα έφευγε, όμως η τρέχουσα κρίση τον επανέφερε στη ζωή. Η κυβέρνηση παρέτεινε τη χρήση των παροπλισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μέχρι τον Μάρτιο του 2024, προκαλώντας διαμαρτυρίες και ενδεχομένως πολιτικό κόστος για τον Σολτς.
Η Γερμανία αποκαθιστά αρκετό άνθρακα για να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Η χώρα παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Ο ενεργειακός γίγαντας RWE AG, ο οποίος θέλει να τριπλασιάσει την καθαρή ενεργειακή του ικανότητα αυτή τη δεκαετία, εξακολουθεί να προχωρά με τα σχέδια για την εξόρυξη περισσότερου λιγνίτη από ένα δυτικό ορυχείο.
«Η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα, με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη μέγιστη δυναμική παραγωγικότητα», δήλωσε ο Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ, ανώτερος σύμβουλος ενέργειας της Baker McKenzie. «Δεν υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ρωσικό πετρέλαιο: To διακύβευμα της Ευρώπης από την αύξηση των κυρώσεων
Les Échos για ενεργειακή κρίση: «Η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο»
Δεύτερος σταθμός LNG στη Γερμανία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News