Νταβός: Βρήκε λόγους αισιοδοξίας, που μπορεί όμως να μην έχουν διάρκεια
Όταν οι πρόεδροι κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη συγκεντρώθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αυτής της εβδομάδας στο Νταβός, είχαν πολλούς λόγους να αισθάνονται δυσαρεστημένοι. Τα υψηλότερα επιτόκια βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της οικονομίας, οι εμπορικές εντάσεις υπονομεύουν τις αλυσίδες προσφοράς και οι επενδυτές μόλις έζησαν το χειρότερο έτος από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Όμως, όταν ερωτήθηκαν πόσες από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν ανακοίνωσαν πέρυσι καλύτερα κέρδη, η πλειοψηφία σήκωσε το χέρι της.
Αυτό ονομάζεται παράδοξο του Νταβός. Η ετήσια συγκέντρωση στις ελβετικές Άλπεις είναι συνώνυμη με το μοντέλο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές. Το WEF φέτος παραδέχθηκε αυτές τις προκλήσεις, χρησιμοποιώντας τον όρο «πολυκρίσεις» για να περιγράψει των πολλαπλών διαστάσεων δίλημμα που τίθεται από τη γεωπολιτική διένεξη, τη μακροοικονομική μεταβλητότητα και την κλιματική αλλαγή. Πολυεθνικές, από τη Microsoft έως τη Goldman Sachs, περικόπτουν θέσεις εργασίας.
Ζοφερές προδιαγράφονται και οι επιχειρηματικές προοπτικές, σύμφωνα με έρευνα της PwC στην οποία συμμετείχαν 4.400 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων: το 40% πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα είναι πλέον βιώσιμες σε ορίζοντα δεκαετίας.
Ωστόσο, οι κορυφαίοι τραπεζίτες που παρευρέθηκαν στο Νταβός δεν είναι και τόσο απαισιόδοξοι. «Τα πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερα απ΄όσο είχαμε αρχικά εκτιμήσει», ανέφερε ο Ντάνιελ Πίντο, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της JPMorgan.
Τρεις είναι οι λόγοι της αισιοδοξίας τους: Πρώτον, η Κίνα έχει αποσύρει όλα τα περιοριστικά μέτρα με ταχύτερο ρυθμό απ΄ό,τι αναμενόταν. Παρόλο που ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί τώρα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, οδηγώντας σε αύξηση των θανάτων, η επαναλειτουργία της οικονομίας της θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη. Αναλυτές της Standard Chartered αναμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% φέτος, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το περυσινό.
Δεύτερον, η Ευρώπη κατάφερε να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Ο συνδυσμός υψηλότερων για την εποχή θερμοκρασιών, χαμηλότερης χρήσης ενέργειας στη βιομηχανία και γρήγορη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας σημαίνουν ότι η γηραιά ήπειρος απέφυγε μία καταστροφική ενεργειακή κρίση.
Τρίτον, ο πληθωρισμός παρουσιάζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Παρότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 6,5% και 9,2% αντίστοιχα το Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, η αύξηση ήταν ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ως συνέπεια, οι επενδυτές υποβάθμισαν τις ποροβλέψεις τους για τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις. Οι μετοχές ανέκαμψαν: ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5% τους τελευταίους τρεις μήνες, συμβάλοντας στην αύξηση του πλούτου για πολλά στελέχη του Νταβός.
Πολλά ανώτατα στελέχη πιστεύουν τώρα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα γνωρίσει μία ήπια ύφεση φέτος και ενδεχομένως να αποφύγει μία οικονομική συρρίκνωση. Οι εταιρείες μειώνουν τις επενδύσεις σε μία ύφεση, όμως οι μεγάλες εταιρείες έχουν τώρα λόγους για να συνεχίσουν να δαπανούν. Ένας λόγος είναι ότι οι εταιρείες είναι αποφασισμένες να καταστήσουν τις αλυσίδες προσφοράς τους πιο ανθεκτικές ενισχύοντας την μεταποιητική παραγωγική ικανότητα σε χώρες όπως Ινδία, Τουρκία και Μεξικό.
Θα πρέπει ωστόσο να μην λησμονούμε ότι το Νταβός δεν αντανακλά την παγκόσμια οικονομία. Τα ανώτατα στελέχη που παρερεύθηκαν στο φόρουμ εκπροσώπησαν τις κορυφαίες επιχειρήσεις με μεγάλη γεωγραφική εμβέλεια που είναι καλύτερη εξοπλισμένες για να αντεπεξέλθουν σε οικονομικό σοκ. Οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που έχουν λιγότερες άμυνες, μόλις που εκπροσωπήθηκαν.
Πολύ περισσότερο, ο ενθουσιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί απατηλός. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οδεύει σε αδιέξοδο με το Κογκρέσο το οποίο καλείται να αυξήσει το όριο του χρέους. Τα υψηλότερα επιτόκια θα αποδειχθούν πιο επώδυνα καθώς τα νοικοκυριά ξοδεύουν τις οικονομίες που συσσώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας. Τα εταιρικά αποτελέσματα μπορεί επίσης να απογοητεύσουν: αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι οι εισηγμένες στο δείκτη S&P 500, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών και ενεργειακών ομίλων, θα επεκτείνουν φέτος τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό όμως φαίνεται απίθανο σε ένα περιβάλλον αύξησης μισθών, ενέργειας και έντοκου κόστους.
Το φόρουμ του Νταβός έχει άλλωστε την φήμη να προβαίνει σε συμπεράσματα τα οποία τελικά αποδεικνύονται εσφαλμένα τους 12 μήνες που ακολουθούν. Τον Ιανουάριο του 2020, οι παρευρισκόμενοι δεν κατάφεραν να διακρίνουν τον κίνδυνο της πανδημίας που κατέκλυσε την παγκόσμια οικονομία λίγες εβδομάδες αργότερα. Καθώς θα φεύγουν από τα βουνά των Άλπεων, η παγκόσμια ελίτ ενδεχομένως να συνειδητοποιήσει ότι η βελτιωμένη διάθεση δεν θα έχει διάρκεια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα
Σάμερς: Ύφεση αλά ’70s αν αυξηθεί ο πληθωριστικός στόχος
Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού
.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News