Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μπορεί η κεντρική τράπεζα να «δαμάσει» τον υψηλό πληθωρισμό;

Τουρκία: Μπορεί η κεντρική τράπεζα να «δαμάσει» τον υψηλό πληθωρισμό;

H κατρακύλα της λίρας και η «έκρηξη» της πιστωτικής επέκτασης στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσω της χορήγησης δανείων έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό της Τουρκίας. Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό που ξεπερνάει ακόμη και την προς τα πάνω αναθεωρημένη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας, μην αφήνοντας άλλα περιθώρια στον διοικητή, Νατσί Αγκμπάλ, από το να εμμείνει και το 2021 στις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να δοθούν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν άλμα στο 14,2% τον Δεκέμβριο, από 14% του προηγουμένου μηνός. Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις, ο πληθωρισμος υπερβαίνει την πρόβλεψη 12,1% της κεντρικής τράπεζας ενώ είναι σχεδόν τριπλάσιος του στόχου 5%.

Ο Αγκμπάλ ανέλαβε καθήκοντα λίγες ημέρες μετά την προς τα πάνω αναθέωρηση του στόχου, με την υπόσχεση να «δαμάσει» τον υψηλό πληθωρισμό. Παρότι μετράει λίγους μήνες στο «τιμόνι» της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 675 μονάδες βάσης στο 17%, καταφέρνοντας να σταθεροποιήσει τη λίρα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Παρά τα βήματα στη σωστή κατεύθυνση, ο πληθωρισμός δύσκολα θα υποχωρήσει φέτος σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως εκτιμά η Νιχάν Ζίγια Ερντέμ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Garanti BBVA Securities. Η κ. Ερντέμ προβλέπει επίσης ότι ο κ. Αγκμπάλ θα εμμείνει έως τα τέλη του 2021 στη γραμμή της σφικτής νομισματικής πολιτικής.

«Παρά την ανατίμηση της λίρας τον Δεκέμβριο, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπρεντ κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές καυσίμων», εξηγεί στο Bloomberg.

Ο διορισθμός του κ. Αγκμπάλ τον Νοέμβριο στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας και οι αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών -με νέο «τσάρο» της τουρκικής οικονομίας- πυροδότησαν ράλι 16% στην ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά, το τουρκικόν νόμισμα παραμένει 19% υποτιμημένο σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, διατηρώντας τις πιέσεις στις τιμές εισαγομένων πρώτων υλών και ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αυξήθηκαν 1,36% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, με τον ετήσιο πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 14,4%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News