Σκρέκας για φυσικό αέριο: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν – Να πάρουμε αποφάσεις
«Η ώρα για διαβουλεύσεις έχει τελειώσει, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες κατά το οποίο θα συζητηθεί για άλλη μια φορά το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
«Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη διαπραγματεύεται χωρίς νόημα, όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστερήσεις σε έναν μηχανισμό διόρθωσης τιμών και την ενεργειακή αλληλεγγύη. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι κρινόμαστε», τόνισε ακόμη ο κ. Σκρέκας.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά σήμερα Τρίτη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 θα βρεθούν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια έγκρισης της πρότασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. «Πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος-μέλος που να είναι ευχαριστημένο με την πρόταση που συζητάμε», δήλωσε κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters, περιγράφοντας το πλαφόν ως «μια από τις πολυπλοκότερες και δυσκολότερες υποθέσεις που μπορεί κανείς να φανταστεί».
Χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ιταλία λένε πως ένα πλαφόν είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τις οικονομίες της ΕΕ από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία φοβούνται ότι θα στρέψει τις ροές φυσικού αερίου μακριά από την Ευρώπη.
Άλλοι ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει μια συμφωνία σήμερα Τρίτη. Ένα ενδεχόμενο είναι οι διαπραγματεύσεις να μεταφερθούν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και μετά να ακολουθήσει άλλη μια συνάντηση των υπουργών την ερχόμενη εβδομάδα.
Τεχνικές λεπτομέρειες
Μια συμφωνία για πλαφόν εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων το όριο της τιμής, σε ποια συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου θα εφαρμόζεται καθώς τις δικλείδες ασφαλείας που συμφωνηθούν σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη αποθεμάτων.
«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης στο Reuters.
Ένα προσχέδιο που συζητήθηκε κατά το Σαββατοκύριακο προβλέπει την εφαρμογή πλαφόν αν οι τιμές ξεπεράσουν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες στα συμβόλαια μηνός του ολλανδικού TTF και αν ταυτόχρονα βρίσκονται 35 ευρώ υψηλότερα από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικού αέριο (LNG).
Το όριο αυτό είναι αρκετά κάτω από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που πρότεινε η Κομισιόν· όμως πάνω από δέκα χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ελλάδα, θα ήθελαν να δουν το πλαφόν ακόμη πιο χαμηλά. Και τα δύο στρατόπεδα -τόσο οι χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή ορίου, όσο και αυτές που τάσσονται εναντίον της διατίμησης του φυσικού αερίου- έχουν ικανό αριθμό ψήφων για να προβάλουν βέτο. Πιθανόν καθοριστική θα είναι η ψήφος της Γαλλίας, η οποία αρχικά τασσόταν υπέρ του πλαφόν, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στις χρηματαγορές, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News