Κοινωνική Αντιπαροχή: 2.500 νέοι σε σπίτια με χαμηλό ενοίκιο – Πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα
Δύο χιλιάδες πεντακόσιοι δικαιούχοι από 18-39 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι με πολύ μικρό μίσθωμα εντός των επόμενων ετών μέσω του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» που θα αρχίσει από το 2023.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.
Μεγάλο μέρος των ακινήτων θα παραχωρήσει η ΔΥΠΑ. Άμεσα, μέσα στο 2023, θα «βγουν στην αγορά», 11 στρέμματα στη Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στη Ξάνθη και 74 στρέμματα στο Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες. Θα δοθεί έμφαση δηλαδή και σε αστικά κέντρα πέρα της Αθήνας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει τόσο το έργο στην Κηφισιά όσο και στη Παιανία.
Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό, ενώ θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη. Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.
Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες. Μετά από το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα. Η σύμβαση κοινωνικής αντιπαροχής μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα.
Οι μισθωτές
Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται, με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον για τα ακίνητα αυτά θα επιτρέπεται επιπλέον και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά της οριζόντιας ιδιοκτησίας (rent to own) από τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να αποκτήσει σπίτι μέσω στεγαστικού δανείου, λόγω κόστους, να νοικιάζει για κάποια χρόνια το σπίτι του μέσω της Kοινωνικης Αντιπαροχής και μετά από κάποια χρόνια θα μπορεί να το αγοράζει σε μια χαμηλή τιμή. Ένα μοντέλο, δηλαδή, όπως αυτό που ισχύει στα αυτοκίνητα μέσω leasing.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρχει και bonus για τους καλοπληρωτές, καθώς θα «κερδίζουν» μέρος του σπιτιού. Δηλαδή, θα είναι πολύ μικρότερο το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν στη λήξη του προγράμματος για την απόκτηση του ακινήτου.
Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα γίνει η τελική επιλογή των οικοπέδων. Από το 2ο τρίμηνο του 2023 έως και το τέλος θα τρέξουν οι διαγωνισμοί και θα επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ.
Μέσα στο 2024 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ θα υπάρξει από τη ΔΥΠΑ η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων.
Από τις αρχές του 2025 έως και το τέλος του έτους αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
moneyreview.gr
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Σε δημόσια διαβούλευση – Οι τέσσερις άξονες στεγαστικής πολιτικής
«Σπίτι μου»: 11 ερωτοαπαντήσεις για τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News