S&P Global: Συρρίκνωση παραγωγής και παραγγελιών στην ελληνική μεταποίηση
Νέα επιδείνωση σημείωσε η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Νοέμβριο με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να συνεχίζουν να συρρικνώνονται λόγω της ασθενούς ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η μείωση των πωλήσεων οδήγησε και πάλι σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε απότομα.
Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 48,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 48,1 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global. Μετρήσεις κάτω του 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση του κλάδου.
«Παρότι η συρρίκνωση στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες, στη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού και στην αγορά εισροών εξασθένησε από τον Οκτώβριο, οι αναφορές για μειωμένες εισροές νέων πωλήσεων, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και του πληθωρισμού, οδήγησαν σε έναν ακόμα υποτονικό μήνα προσδοκιών σχετικά με την παραγωγή για το επόμενο έτος», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global.
Τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό, με τους πελάτες να είναι διστακτικοί λόγω της αβεβαιότητας και των δυσκολιών στις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν και ακυρώσεις παραγγελιών.
Πάντως, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Παρότι εξακολουθούν να είναι ιστορικά έντονες, οι χαμηλότερες τιμές για ορισμένα βασικά αγαθά και η προσφορά εκπτώσεων οδήγησαν σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης της επιβάρυνσης κόστους και των τιμών πώλησης.
«Υπήρξε μια αντιστροφή της δυναμικής του πληθωρισμού… οι αναφορές για χαμηλότερες τιμές ορισμένων εισροών και η εξασθένηση των διαταραχών από την πλευρά των προμηθευτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ηπιότερους ρυθμούς αύξησης μέσα στους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η Jones.
Η S&P Global προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, με τον μέσο όρο του εναρμονισμένου δείκτη να αναμένεται στο 3,9% για το 2023.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News