ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στα μεταχειρισμένα και τις μεταποιήσεις φέρνει το κύμα ακρίβειας

Το 76% των καταναλωτών στην Ελλάδα επισκευάζει παλιά αντικείμενα αντί να αγοράζει καινούργια

Στροφή στα μεταχειρισμένα και τις μεταποιήσεις φέρνει το κύμα ακρίβειας

Οι εποχές που όταν μια συσκευή ή ένα έπιπλο χαλούσε κι όταν ένα ρούχο που δεν μας έκανε οδηγούνταν στον κάδο των απορριμμάτων και αγοράζαμε καινούργιο φαίνεται ότι έχουν παρέλθει. Στη σκιά της πληθωριστικής κρίσης, οι καταναλωτές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη επισκευάζουν ή μεταποιούν ολοένα και συχνότερα παλιά αντικείμενα αντί να προχωρούν σε νέες αγορές, μέτρα, πάντως, που δεν φαίνεται να αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των οφειλών. Σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Καταναλωτική Ερευνα Πληρωμών που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum, το 76% των καταναλωτών στην Ελλάδα επισκευάζει παλιά αντικείμενα αντί να αγοράζει καινούργια, ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ 24 χωρών στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η έρευνα, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 67%.

Ετσι κι αλλιώς το 84% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι πλέον προβαίνει σε λιγότερες αγορές (έναντι 72% στην Ευρώπη), κάτι, πάντως, που δεν φαίνεται να εμποδίζει την επανεμφάνιση των συσσωρευμένων οφειλών και εν γένει του ιδιωτικού χρέους. Το 53% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, δήλωσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει καθυστερήσει την πληρωμή τουλάχιστον ενός λογαριασμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (29%). Πάνω από τέσσερις στους δέκα έχουν δανειστεί χρήματα ή έχουν φθάσει στο όριο την πιστωτική κάρτα τους προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 26%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν, στον δανεισμό για την πληρωμή λογαριασμών κατέφευγε αρκετά μικρότερο ποσοστό στην Ελλάδα και δη το 36%.

Στροφή στα μεταχειρισμένα και τις μεταποιήσεις φέρνει το κύμα ακρίβειας-1

Λιγότερη αποταμίευση

Λιγότεροι, επίσης, σε σύγκριση με πέρυσι είναι όσοι κάνουν αποταμίευση. Συγκεκριμένα, το 58% των καταναλωτών στην Ελλάδα φέτος (έναντι 60% πέρυσι) βάζει στην άκρη μερικά χρήματα κάθε μήνα, με το 80% εξ αυτών να το πράττει προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει σε έκτακτα έξοδα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, αποταμίευση κάνει κάθε μήνα το 78% των καταναλωτών. Ακόμη, πάντως, κι όσοι αποταμιεύουν στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από το ποσό της αποταμίευσης (78% έναντι 61%), προφανώς διότι θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε μεγαλύ-τερες καταθέσεις.

Η αύξηση του κόστους ζωής αποτρέπει επίσης τους καταναλωτές από το να πληρώνουν παραπάνω για να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το 74% στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει αυτά τα προϊόντα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 61%.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι αυτοί που ιεραρχούν ως βασικότερους οι καταναλωτές, αφήνοντας σε πολύ χαμηλότερες θέσεις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών. Σύμφωνα με τα γενικότερα συμπεράσματα της Intrum, το 2022 είναι η χρονιά κατά την οποία οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ποτέ, ακόμη και από τις περιόδους των σκληρών lockdowns.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Διαχρονική και σταθερή η ακρίβεια στα τρόφιμα

Στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και στα καλλυντικά

Σούπερ μάρκετ: Οι στρατηγικές και τα «κόλπα» για φθηνότερο καλάθι νοικοκυριού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News