Μειώνονται οι κρατήσεις στο Airbnb – Τι δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία
Σε πανελλαδικό επίπεδο για το διάστημα Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου οι κρατήσεις είναι κατά 57% λιγότερες σε σύγκριση με το 2019
Αύξηση των κρατήσεων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 70% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει η αγορά της Αθήνας τον φετινό Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 η αύξηση, με βάση τον αριθμό των κρατήσεων, αγγίζει το 88%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας AirDNA, η οποία καταγράφει την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα σχετικά μεγέθη υπολείπονται του 2019.
Παράλληλα δεν φαίνεται να παρατηρείται ανάλογη αύξηση συνολικά στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο η ζήτηση για τον χειμώνα (Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος), με βάση τον αριθμό των κρατήσεων που έχει γίνει μέχρι στιγμής, υπολείπεται κατά 57% συγκριτικά με το 2019 και κατά 9% σε σχέση με το 2021. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία είναι προσωρινά και είναι πιθανό να μην αποτυπώνουν την τελική εικόνα που θα προκύψει, με δεδομένο ότι πολλές κρατήσεις μπορεί να γίνουν πολύ πιο κοντά στις ημερομηνίες διαμονής των ταξιδιωτών, διαφοροποιώντας σημαντικά το τοπίο. Οσον αφορά τον μήνα Νοέμβριο παρατηρείται αύξηση που υπερβαίνει το 30% σε σχέση τόσο με το 2021 όσο και με το 2019.
Τον Οκτώβριο οι κρατήσεις που έγιναν στην ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων αυξήθηκαν κατά 32,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και κατά 28,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την προσφορά καταλυμάτων η AirDNA υπολογίζει τον σχετικό αριθμό σε 120.000, που συνιστά αύξηση κατά 22% σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόλις 1% πάνω από το 2019.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ζήτηση τον Οκτώβριο ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, καθώς ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 9,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και κατά 22,8% συγκριτικά με πέρυσι. Ασφαλώς, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο υπήρξε πτώση της ζήτησης κατά 14,5%, ωστόσο αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης πτώσης του 2019, η οποία είχε διαμορφωθεί σε 31,2%. Οσον αφορά την προσφορά καταλυμάτων, αυτή παρέμεινε κατά 8,9% χαμηλότερη έναντι του Οκτωβρίου του 2019, αλλά και 14,6% υψηλότερη συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Αντίστοιχα, παρά το αυξημένο κόστος διαβίωσης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά, τουλάχιστον προς το παρόν. Με βάση τα στοιχεία από τις κρατήσεις που είχαν γίνει στα αντίστοιχα καταλύματα μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου και για την επικείμενη εορταστική περίοδο προκύπτει αύξηση κατά 6,2% έναντι του 2019 και κατά 28,3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οσον αφορά το 2023, μέχρι στιγμής παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 11,3% σε σχέση με το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ξενοδοχειακών ομίλων, που ζητούν την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας αλλά και της φορολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα υπήρξε και παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (ΣΤΑΜΑ), επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σε ρόλο δήμιου ο Δήμος Αθηναίων και Ποντίου Πιλάτου η Airbnb
Η Airbnb θέλει κι άλλους οικοδεσπότες: Πώς μπορεί να «βοηθήσει» μία ύφεση
Τι αλλαγές φέρνει η διπλή νομοθετική παρέμβαση για το Airbnb
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News