Οι πέντε κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό του 2023
Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2023, ο πρώτος μετά από 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. O προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εναρμονισμένος με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσγειώνουν την ανάπτυξη και ανεβάζουν τον πληθωρισμό για τον επόμενο χρόνο, ενώ η χώρα μας θα πρέπει να δείξει ότι ανθίσταται στα παγκόσμια κύματα που ξεπροβάλουν μπροστά της.
Οι βασικοί κίνδυνοι
- Οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν και το σοβαρότερο κίνδυνο. Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα δοθούν και τα βασικά μεγέθη της ενέργειας πάνω στα οποία θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2023.Οι χειρότερες του αναμενομένου εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο μπορεί να οδηγήσουν πρώτον σε πολύ υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού αλλά και σε μεγαλύτερη ανάγκη μέτρων στήριξης προς την κοινωνία.
- Μια πιο έντονη ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει προς το χειρότερο και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0,3% το 2023.Μια χειρότερη εικόνα στην ευρωζώνη μπορεί αυτόματα να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία με πρώτο αντίκτυπο στο τομέα του τουρισμού που άλλωστε αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
- Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί όπως φαίνεται και επόμενο έτος. Ο ρυθμός της αύξησης που θα ακολουθήσει τελικώς η ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού άρα να επηρεαστεί επιπλέον η ιδιωτική κατανάλωση. Επιπλέον περαιτέρω του αναμενομένου αύξηση του κόστους χρήματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2%.
- Στο κάδρο των κινδύνων μπαίνουν επιπλέον γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
- Τέλος όπως επισημαίνουν τόσο ξένοι αναλυτές όσο και εγχώριοι φέτος υπάρχει και ο πολιτικός κίνδυνος και συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές. Μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα θα αποθαρρύνει την επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας.
Τα βασικά στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη για φέτος που θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του θα είναι υψηλότερη του 5,3% του προσχεδίου αλλά μικρότερη του 6% κοντά στο 5,5%. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ταχύτητα του πληθωρισμού το τρέχον έτος, ανεβάζοντας τον πήχη στη περιοχή του 10%. Για το 2023, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 6%. Μένει να φανεί λοιπόν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού εάν τελικά το οικονομικό επιτελείο για ακόμη μια φορά θα κρατήσει μια πιο συντηρητική στάση ή θα υιοθετήσει τις προβλέψεις της.
Διαβάστε επίσης:
Χρ. Σταϊκούρας: «Ιστορικός» ο προϋπολογισμός του 2023 – Ο πρώτος μετά από 12 χρόνια εποπτείας
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Σταϊκούρας: Λίγο πάνω από 7,5% η αύξηση στις συντάξεις
Πώς θα γεμίσει ο κουμπαράς για νέα μέτρα στήριξης
Γραφείο Προϋπολογισμού: Απομακρύνεται η επενδυτική βαθμίδα για το 2023
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News