ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αλλαγές ανακατεύουν την τράπουλα στην αγορά ακινήτων 

Τρεις αλλαγές ανακατεύουν την τράπουλα στην αγορά ακινήτων 

Τρεις σημαντικές αλλαγές που εκκρεμούν εντείνουν ειδικά για την αγορά ακινήτων την αβεβαιότητα που έτσι και αλλιώς επικρατεί στην οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και των αποφάσεων στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Διαχειριστές funds αλλά και ιδιώτες επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις σε τρία ανοιχτά μέτωπα που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις όποιες αποφάσεις για το επόμενο διάστημα: Στην βραχυχρόνια μίσθωση, την «Χρυσή Βίζα» και τέλος στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 

Οι ρυθμίσεις για το Airbnb 

Ειδικά για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αξιοποίηση των ακινήτων μέσω πλατφόρμων της «οικονομίας του διαμοιρασμού» όπως το Airbnb, όπως έχει γράψει το MR, προετοιμάζεται μια διπλή νομοθετική παρέμβαση. 

Η πρώτη ρύθμιση θα έλθει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα δίνει στους Δήμους την αρμοδιότητα να καθορίζουν όρια στον αριθµό των ακινήτων που θα µπορούν να διατίθενται ανά πάσα στιγµή µέσω ηλεκτρονικών πλατφορµών προς βραχυχρόνια µίσθωση. Για τα όρια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τους παραμέτρους όπως οι ανάγκες στέγασης και η φέρουσα ικανότητα των περιοχών ευθύνης τους. 

Η δεύτερη ρύθμιση ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στη διαφοροποίηση της φορολογικής αντιµετώπισης των φυσικών και νοµικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Στόχος είναι να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι μικροιδιοκτήτες που συμπληρώνουν το εισόδημά τους μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τους επαγγελματίες που αξιοποιούν μεγάλο αριθμό ακινήτων.

Στις προωθούμενες ρυθμίσεις πάντως αντιδρούν ενώσεις όπως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (ΣΤΑΜΑ) και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) που κάνουν λόγο για μονομερή μέτρα υπέρ των ξενοδόχων. Οι δύο φορείς ζητούν πραγματοποίηση διαλόγου για μια ρύθμιση που θα αποβλέπει στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και σημειώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει περιορίσει την προσφορά ακινήτων στην αγορά, καθώς ως επί το πλείστον άνθησε σε παλαιά, άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και ημιτελή κτίρια.

Τα όρια για τη Golden Visa 

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στο σχήμα της Golden Visa, που στήριξε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την αγορά κατοικίας τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την αύξηση του ελάχιστου ορίου αξίας ακινήτου για την έκδοση άδειας διαμονής στις 500.000 ευρώ από τις 250.000 ευρώ που είναι σήμερα.  

Αρχικός στόχος ήταν να ξεκινήσει διαβούλευση με την αγορά, ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023. Ωστόσο, με δεδομένο πως θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές πέρα από τα ελάχιστα όρια των επενδύσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκο και σύμφωνα με πληροφορίες πάει πίσω, πιθανότατα για μετά από το μισό της ερχόμενης χρονι΄.ας 

Στα τραπέζι πάντως βρίσκονται διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα, μπορεί να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη που υπάρχει στο νόμο για τον καθορισμό διαφορετικών ορίων ανάλογα με την περιοχή, με στόχο την διάχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια. Άλλη μία σημαντική παράμετρος που εξετάζεται αφορά την πιθανότητα να απαγορευθεί η απόκτηση δύο ή και περισσότερων ακινήτων, δηλαδή να πρέπει να αγορασθεί ένα και μόνο ακίνητο αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ για να εξασφαλίζεται η άδεια διαμονής. 

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές 

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και διορθώσεις στις τιμές ζώνης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022, οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ. 

Τη δυνατότητα ενστάσεων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέσα στον Δεκέμβριο, οι δήμοι μπορούν να καταθέσουν αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των τιμών στις περιοχές τους ενώ αν τα στοιχεία του κριθούν βάσιμα, ο υπουργός Οικονομικών θα ανοίξει και πάλι τη διαδικασία επανακαθορισμού των τιμών ζώνης. 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής ενστάσεις για τις τιμές ζώνης αναμένεται να καταθέσουν πολλοί δήμοι από νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια, η Κως και η Κεφαλονιά όπου οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά και από δήμους όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Χερσόνησος στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και του Ναυπλίου. 

Ακόμη, εξαιρετικά πιθανό είναι να ζητηθούν διορθώσεις και από δήμους της Αττικής όπου οι τιμές ζώνης ναι μεν αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά η αναπροσαρμογή δεν οδήγησε στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δάφνη, στο Καματερό, στο Μοσχάτο και στη Νέα Πέραμο. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο παρατείνεται για ακόμη δύο χρόνια η έκπτωση φόρου για τις «πράσινες» εργασίες στα ακίνητα, αναστέλλεται η εφαρμογή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτου ενώ παγώνει για ακόμη δύο χρόνια η επιβολή του φόρου υπεραξίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι αγόρασαν σπίτι και πόσα έδωσαν

Ακίνητα: Το «παράθυρο» για μείωση των αντικειμενικών και άλλες τρεις αλλαγές για τους ιδιοκτήτες

Στον «πάγο» τα σχέδια για αγορά σπιτιού – Πάνω οι τιμές και τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News