ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: Στην Βουλή η πορεία των ρυθμίσεων στη σκιά των αποφάσεων για τους πλειστηριασμούς

Εξωδικαστικός: Στην Βουλή η πορεία των ρυθμίσεων στη σκιά των αποφάσεων για τους πλειστηριασμούς

Οι χαμηλές επιδόσεις που εμφανίζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για την ρύθμιση χρεών φυσικών και νομικών προσώπων θα συζητηθούν την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την οποία  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία των ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του νόμου 4738/2020 για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Στη συνεδρίαση  έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και ο Διοικητής του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η συζήτηση προκαλείται στην σκιά της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες διαχείρισης (servicers), που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, Ηρακλή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει τρεις διαδοχικές αποφάσεις για το θέμα και συγκεκριμένα τις  822/2022, 1102/2022 και 1343/2022, που έχουν προκαλέσει σύγχυση στο θέμα, καθώς η πρώτη (822/2022) απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με τις άλλες δύο (1102/2022 και 1343/2022), που νομιμοποιούν το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων. 

Η σύγχυση έχει προκληθεί λόγω του νομοθετικού κενού που υπάρχει στους δύο νόμους για τις τιτλοποιήσεις και συγκεκριμένα τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, και το οποίο επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία στο κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, στους οποίους βασίζεται σε σημαντικό βαθμό η υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να φέρει στην Βουλή τροπολογία που θα αντιμετωπίζει το θέμα που δημιουργήθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης  εκπροσωπούν νομίμως τα SPV που δημιουργήθηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείων και άρα νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Η επίλυση του θέματος αν και τυπική, είναι πολιτικά ευαίσθητη για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να το αξιοποιήσει ως εργαλείο προκειμένου να «πείσει» τις τράπεζες και κυρίως τις εταιρείες διαχείρισης, να επισπεύσουν τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι αιτήσεις στο πλαίσιο του οποίου λιμνάζουν στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αναμένεται να επικαιροποιηθούν αύριο στην Βουλή οι συνολικές υποψήφιες αιτήσεις για ρύθμιση ανέρχονται στις 38.800 και τα υποψήφια προς ρύθμιση χρέη ανέρχονται σε 21,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά μέχρι και τα τέλη Αυγούστου είχαν υποβληθεί οριστικά 4.800 αιτήματα ρύθμισης για οφειλές ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2.900 αιτήματα με οφειλές 800 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη λάβει ρύθμιση.

Από τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 42%, περί το 1,6 δισ. ευρώ, έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 51%, δηλαδή για 832 εκατ. ευρώ.

Χαμηλό όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ είναι τα ποσοστά εγκρισιμότητας από τις τράπεζες και τα funds, καθώς από το 1,3 δισ. ευρώ των οφειλών προς ρύθμιση έχει εγκριθεί το 38%, δηλαδή 478 εκατ. ευρώ. Αντίθετα από τα 386 εκατ. ευρώ οφειλών που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 92%, δηλαδή 354 εκατ. ευρώ. Έτσι οι απορρίψεις στο σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί φτάνει 49% και οι εγκρίσεις το 51%. 

Διαβάστε επίσης: 

Εξωδικαστικός: Με κούρεμα 25% οι ρυθμίσεις χρεών

Εξωδικαστικός: Στις 840 οι ρυθμίσεις – Αυξάνονται οι αιτήσεις

Απλοποίηση δικαιολογητικών στις αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News