Δάνεια 3,5 δισ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις από νέα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης
Δύο δανειοδοτικά προγράμματα αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει το «Ελλάδα 2.0», θα ξεκινήσουν σύντομα και θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ, ενώ και το ευρύτερο δανειοδοτικό του πρόγραμμα, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, απευθύνεται και στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τις προηγούμενες δύο ημέρες σε Χανιά και Ηράκλειο, σε εκδηλώσεις για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές τού Ελλάδα 2.0», που οργανώθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ, από τα 7,14 δισ. ευρώ των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες για δανειοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η πρώτη μικρή επιχείρηση που λαμβάνει δάνειο και μάλιστα σε περίπου 2,5 μήνες μετά την υποβολή αιτήματος ηλεκτρονικά, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, είναι ένα ξενοδοχείο στη Σέριφο. Η επένδυση είναι ύψους 1,127 εκατ. ευρώ και αφορά την ανακαίνισή του.
Επίσης ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και σε ακόμη δύο δανειοδοτικά προγράμματα του «Ελλάδα 2.0» τα οποία είναι αποκλειστικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο), θα βγει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα, είπε. Οι συνεργαζόμενες ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους.
Ο ίδιος μίλησε εξάλλου για τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται για συγχωνεύσεις και συνενώσεις –μια πρωτοβουλία με πεδίο στόχευσης επίσης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά βάση– και τόνισε την αξία της συνεργασίας για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας γενικότερα για τις ευκαιρίες που προσφέρει το «Ελλάδα 2.0» στις επιχειρήσεις, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως σύντομα θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το πρώτο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Πρόσθεσε πως στο REPowerEU –που θα προστεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης– θα υπάρξουν περισσότερα εργαλεία για ενεργειακές επενδύσεις από επιχειρήσεις.
Σχετικά με το δανειακό σκέλος, που θα είναι «παρόν» σε όλη την πενταετία του «Ελλάδα 2.0», έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ (σε 2,98 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε 2,55 δισ. ευρώ τα κεφάλαια των τραπεζών και σε 1,61 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια). Από το ποσό αυτό, είπε ο κ. Σκυλακάκης, πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορά επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων αυτών των μεγεθών δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη το αναπτυξιακό εργαλείο.
Τέλος, σε σχέση με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην καρδιά μιας ενεργειακής κρίσης και στην έναρξη μιας ευρωπαϊκής επιβράδυνσης ή και ύφεσης σε πολλές χώρες. Αυτή η ύφεση, είπε, θα είναι βραχύβια, διότι το βασικό της αίτιο είναι εξωγενές. Οταν τελειώσει ο πόλεμος, η κατάσταση θα αντιστραφεί. Οι οικονομίες θα μπουν σε φάση ανάκαμψης, που θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. «Βγαίνοντας από τις κρίσεις –και παρά τα πολλά χρήματα που διαθέσαμε για την αντιμετώπισή τους– το χρέος της Ελλάδας φέτος θα είναι κάτω από το χρέος του 2019. Τότε ήταν 180,7% του ΑΕΠ, ενώ φέτος θα πέσει στο 169,1% του ΑΕΠ. Κι αυτό έχοντας να ξοδέψουμε περίπου το 95% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να μπαίνουν τώρα στην οικονομία», κατέληξε.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σκυλακάκης: Η επιτυχία του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα
Ανάλυση Deloitte: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News