ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Το τετραπλό πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους

Συνταξιούχοι: Το τετραπλό πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους

O πρωθυπουργός θα συναντήσει σήμερα τις οργανώσεις των συνταξιούχων,  στις 4 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου,  και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023, μετά από 12 χρόνια.

Το τετραπλό πλέγμα για την ενίσχυση των συνταξιούχων 

1) Το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι τις τάξεως του 7%. 

2) Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

3) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση  250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους. 

4) Καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μετά από τη μελέτη των στοιχείων, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους. Συγκεκριμένα:  

–          Διπλές αυξήσεις θα δουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

–          1 στους 2 συνταξιούχους, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη.

–          Το 88% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα 

1) Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 59,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 714 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 80% μιας επιπλέον σύνταξης.

2) Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% των συντάξεων και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 822 ευρώ (756 ευρώ από την αύξηση 7% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς). Το ετήσιο όφελος ξεπερνά δηλαδή το 90% μιας επιπλέον σύνταξης.

3) Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 36 ευρώ και το ετήσιο 432 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) θα λάβει και το βοήθημα των 250 ευρώ. Επομένως με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος του ανέρχεται στα 856 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη αλλά και το 65% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.

4) Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 37 ευρώ η αρνητική προσωπική του διαφορά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News