Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 08:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεμιέρα για το επίδομα θέρμανσης αυτή την εβδομάδα 

Πρεμιέρα για το επίδομα θέρμανσης αυτή την εβδομάδα 

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘερμανση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο εφέτος ξεκινά στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο. Μια ημέρα αργότερα, δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο θα ξεκινήσει η επίσημη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η τιμή στην αντλία θα διαμορφώνεται στα 1,40 με 1,50 ευρώ το λίτρο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται αυτό το ποσό να πάει παραπάνω. 

Το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για τον φετινό χειμώνα ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί.  Σημειώνεται πως τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν εφέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού από τα 300 σε 350 ευρώ. 

Το επίδομα, υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με ένα συντελεστή -από 0,12 έως 1,62 –  που καθορίζεται από τις λεγόμενες βαθμοημέρες, σύμφωνα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20%, για κάθε τέκνο.

Ενδεικτικά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 181 ευρώ πέρυσι, σε 210 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 299 ευρώ πέρυσι, σε 347,9 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 548,5ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 578,2 ευρώ φέτος.

Όσο αναφορά τους δικαιούχους που πέρυσι δεν χρησιμοποιήσαν πετρέλαιο για θέρμανση αλλά χρησιμοποιήσουν φέτος, στο πρώτο παράδειγμα της οικογένειας στην Αθήνα με τα δύο παιδιά θα λάβει ως επίδομα όχι 210 ευρώ αλλά 420 ευρώ. 

Εισοδηματικά κριτήρια 

Το πετρέλαιο έχει δύο πρόσθετα πλεονεκτήματα αυτή τη στιγμή: πρώτον επιτρέπει στον καταναλωτή να «κλειδώσει» την τιμή για όλο τον χειμώνα αγοράζοντας μεγάλο απόθεμα στα σημερινά επίπεδα τιμών. Για ρεύμα και φυσικό αέριο, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι βεβαίως η δυνατότητα λήψης και του επιδόματος θέρμανσης αν φυσικά πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

H δύσκολη εξίσωση της θέρμανσης: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Crash test σε αέριο – ρεύμα – πετρέλαιο θέρμανσης: Η φθηνότερη λύση για θέρμανση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News