Άρθρο Μητσοτάκη στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με το πλαφόν
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Να πώς μπορεί να ανταποδώσει το χτύπημα η Ευρώπη», σημειώνει το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην πρόταση των 15 χωρών για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, με σαφή στόχο της να αποσταθεροποιήσει τις κοινωνίες μας. Δεκαπέντε κράτη-μέλη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή τους για το πλαφόν στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πίσω τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου της», γράφει ο πρωθυπουργός.
«Σε κανονικές εποχές, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν. Όμως αυτές δεν είναι φυσιολογικές εποχές. Η Ρωσία αθετεί τις συμβάσεις και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά. Όταν ένας παίκτης μπορεί να κινεί τις τιμές, δεν έχει νόημα να ‘αφήσουμε τις αγορές να λειτουργήσουν’», σημειώνει ο πρωθυπουργός. «Όταν είμαστε αντιμέτωποι με τη σαφή χειραγώγηση της αγοράς, η κρατική παρέμβαση δεν δικαιολογείται απλώς, αλλά απαιτείται».
Όπως εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης, η αγορά έχει σταματήσει να λειτουργεί. «Η ρευστότητα έχει στερέψει και η αστάθεια έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες κινήσεις των τιμών. Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται πιέσεις, ζητώντας κρατική βοήθεια. Κανένα νοικοκυριό, εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται τυχαία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ε.Ε. πλήρωσε 62 δισ. ευρώ περισσότερα για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι. Ο λογαριασμός για το σύνολο του έτους θα είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια, εάν συνυπολογιστούν και οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και την οικονομία συνολικά. Και την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έχει τριπλασιαστεί, πάνω από τα 180 δισ. δολάρια έως τον Αύγουστο του 2022.
Ο υψηλές τιμές επέτρεψαν στην Ευρώπη να προσελκύσει προμήθειες, αλλά σε υπερβολικά υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα να πληρώνει δύο ή τρεις φορές ακριβότερα για το φυσικό αέριο από τις ασιατικές χώρες.
Όμως, όσο ψηλά και εάν φτάσουν οι τιμές, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους όγκους που έχασε από τη Ρωσία, αναφέρει το άρθρο.
«Αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν, αλλά χωρίς πλαφόν στις τιμές, το κόστος αυτής της ισορροπίας θα μετριέται σε ζωές που καταστράφηκαν και δουλειές που χάθηκαν», τονίζει ο πρωθυπουργός.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News