ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις και επιτόκια στήνουν «ανάχωμα» για την έξοδο στις αγορές

Αποδόσεις και επιτόκια στήνουν «ανάχωμα» για την έξοδο στις αγορές

H Λαγκάρντ δηλώνει πως θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για όσο χρειαστεί για να «πολεμήσει» τον πληθωρισμό και οι αγορές «τρελαίνονται». Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Γερμανίας, Γαλλίας «έπιασαν» υψηλό δεκαετίας και ο ελληνικός δεκαετής τίτλος έφτασε, έστω για λίγη ώρα, στο 5% με το spread σε σχέση με τον γερμανικό τίτλο να φθάνει τις 273 μονάδες βάσης θυμίζοντας μνημονιακές εποχές.

Το καλό είναι ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά πλέον.Το μεγαλύτερο μέρος τους χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα με χαμηλό σταθερό σχεδόν επιτόκιο. Το 76% του χρέους όπως φαίνεται και παρακάτω είναι χρήματα που οφείλονται στις χώρες της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κλειδωμένα με επιτόκιο κάτω από 1% ενώ το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους είναι κοντά στο 1,52% όταν το 2010 ήταν κοντά στο 5%.

Αποδόσεις και επιτόκια στήνουν «ανάχωμα» για την έξοδο στις αγορές-1

Οι νέες εκδόσεις 

Οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όμως μπορεί να μην δημιουργούν σκέψεις και προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του χρέους παρόλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα ως προν την έκδοση νέων ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ αφού τα σημερινά επίπεδα είναι πλέον απαγορευτικά. 

Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν να αντλήσει από τις αγορές περίπου 12 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, έχουν αντληθεί περίπου 7 δισ ευρώ, δηλαδή 5 δισ. λιγότερα. Εάν και η Ελλάδα θα μπορούσε να μην το ρισκάρει να βγει στις αγορές σε ένα τέτοιο περιβάλλον καθώς κατέχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 40 δισ. ευρώ παρόλα αυτά βρίσκεται μπροστά ο δύσκολος στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Για να φτάσει η χώρα στο στόχο θα πρέπει να δείξει πως είναι ισχυρή και δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο,να κρατήσει την επαφή  της με τις αγορές όσο δύσκολο και εάν φαίνεται αυτό προς στιγμής. Ο ΟΔΔΗΧ, πάντως φαίνεται πλέον να προσανατολίζεται  προς το παρόν σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα ώστε να αντλήσει ρευστότητα.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στείλει θετικά μηνύματα προς τις αγορές είτε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποβάλλει το δεύτερο αίτημα εκταμίευσης αλλά ακόμη και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται τη Δευτέρα και θα προβλέπει ανάπτυξη και για το 2023 κοντά στο 2% αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1%  όταν πάνω από την Ευρώπη έχουν εξαπλωθεί τα σύννεφα της ύφεσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Από τα ψηλά στα χαμηλά οι αποδόσεις του ευρώ μετά την παρέμβαση της ΒοΕ

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,95% η απόδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News