Τ. Πανούσης (doValue): Δάνεια 15,8 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από το 2020
Ρυθμίσεις δανείων ύψους 15,8 δισ. ευρώ έχουν γίνει από το 2020 έως σήμερα, είπε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece Τάσος Πανούσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν σε ρυθμίσεις συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί.
Όσον αφορά τα δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών χαρτοφυλακίων, οι εταιρείες διαχείρισης από το 2020 έως σήμερα ρύθμισαν 430.000 δάνεια ύψους άνω των 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές και συνεχίζουν να ανήκουν στα τραπεζικά ιδρύματα. Τα συγκεκριμένα δάνεια αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πανούσης εξήρε τη συμβολή των servicers στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος εξήρε, σημειώνοντας ότι μια βιώσιμη ρύθμιση χρέους επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην ομαλότητα και να αυξήσουν το δυναμικό της οικονομίας.
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η πανδημία επηρέασε κάπως τα πλάνα των τιτλοποιήσεων και επομένως είναι φυσικό να υπάρχουν αποκλίσεις. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εκτροχιασμός, κάτι που συνιστά δείγμα της ποιότητας της δουλειάς που γίνεται.
Ειδική μνεία ο κ. Πανούσης έκανε στη δευτερογενή αγορά, καθώς ανέφερε ότι είναι σημαντικό να λειτουργήσει ομαλά, ώστε ενήμερα δάνεια 10 – 12 δισ. ευρώ να επιστρέψουν στις τράπεζες μέσα στα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τον ρυθμό απονομής δικαιοσύνης, αν και παρατήρησε ότι έχει βελτιωθεί, εκτίμησε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς η δικαστική εκκαθάριση δεν υλοποιείται με την αναγκαία ταχύτητα. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποφευχθεί μια νέα υποτροπή στην κουλτούρα των μη πληρωμών.
Για τους πλειστηριασμούς, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ο στόχος αλλά η έσχατη λύση», ενώ, τέλος, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό παρατήρησε ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι με τους επιθυμητούς ρυθμούς».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News