Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από Moody’s και DBRS – Με σταθερές προοπτικές
Αμετάβλητη διατήρησαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας οι οίκοι Moody’s και DBRS, με σταθερές τις προοπτικές, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της μέσα στο γενικότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, που όπως εκτιμούν, θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την χώρα μας.
Moody’s: Διατηρεί την αξιολόγηση Βα3 με σταθερή την προοπτική
Στη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο Βα3 προχώρησε σήμερα το βράδυ ο οίκος Moody’s, αφήνοντας και το outlook σταθερό.
Ο οίκος επικαλείται τη βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών της Ελλάδας την τελευταία διετία, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να δανείζουν και να στηρίζουν την οικονομία.
Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από την οικονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία και οι προοπτικές διαγράφονται θετικές για αύξηση των επενδύσεων χάρη στα μεγάλα κεφάλαια της ΕΕ και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που υποστηρίζουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας.
Η Moody’s εκτιμά ότι η ισχυρή ανάπτυξη και ένα φθίνον πρωτογενές έλλειμμα θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μείωση κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, παρότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο και η βιωσιμότητα του χρέους της θα εξαρτάται από την υποστήριξη από τους επίσημους πιστωτές. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση από την αγορά εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα, η Moody’s σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παρουσιάσει πρόοδο στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε μονοψήφιο ποσοστό, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα μειωθούν οι κίνδυνοι για τον κρατικό ισολογισμό. Ο ενοποιημένος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 9,5% τον Ιούνιο του 2022 από 21,3% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέμενε ωστόσο μακράν ο υψηλότερος στη Ευρωζώνη.
Όσο για την ανάπτυξη, η Moody’s προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% για το 2022, λόγω του πολύ ισχυρού τουρισμού, της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και της βελτίωσης των εξαγωγών αγαθών.
Για το 2023, ωστόσο, προβλέπει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις.
DBRS: Επιβεβαίωσε το ΒΒ με σταθερές προοπτικές
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής του ικανότητας στο ΒΒ με σταθερές τις προοπτικές για την Ελλάδα, προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS.
Η σταθερή αξιολόγησή της χώρας μας αντανακλά την άποψη του καναδικού οίκου ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της βιωσιμότητας του χρέους της, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες στο παγκόσμιο περιβάλλον, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα στηρίξει φέτος την οικονομία, σύμφωνα με την DBRS, παρότι η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει αυξηθεί.
Οι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της χώρας μας είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και την πιθανότητα μίας ολοκληρωτικής διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική επιτείνει τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό πάνω από το 4%, αφού είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά.
Κατά την άποψη της DBRS, το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμβάλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.
H αξιολόγηση της Ελλάδας έχει γενικότερα υποστηριχθεί από την ένταξή της στο ευρώ και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθίσεων στις οποίες έχει προβεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η οικονομία της να έχει γίνει πιο ανθεκτική. Επιπλέον, η χώρας μας αναμένεται να εξασφαλίσει 70 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τα επόμενα χρόνια.
Το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης της Ελλάδας περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες εάν υλοποιηθούν θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να γεφυρώσουν το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των υπόλοιπων της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με τον οίκο.
Αντίθετα, οι αξιολογήσεις συγκρατούνται από τα οικονομικά ζητήματα που κληρονόμησε η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και τα ακόμη υψηλά κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης από 21% του ΑΕΠ το 2009 σε 12,8% το 2021, στο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 22,2%.
Ο οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν συμβεί ένα από τα παρακάτω ή συνδυασμός αυτών: Πρώτον, συνεχιζόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες να ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Δεύτερον, διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση η οποία να διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά.
Τα κίνητρα για μια υποβάθμιση περιλαμβάνουν: Πρώτον, επίμονα αδύναμες οικονομικές επιδόσεις. Δεύτερον, ανατροπή ή αναστολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, ανανεωμένη αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τρ. Πειραιώς: Οι διεθνείς συνθήκες αυξάνουν τη μεταβλητότητα του οικονομικού κλίματος
Eurobank: Υψηλότερος των προσδοκιών ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης το 2ο τρίμηνο 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News