Business & Finance Κυριακή 11/09/2022, 11:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Τα άμεσα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Τι αλλάζει το 2023 

ΔΕΘ: Τα άμεσα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Τι αλλάζει το 2023 

Άμεσες παρεμβάσεις σε οχτώ πεδιά που θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες για την μείωση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

1. Έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο

Ο πρωθυπουργός ανακοκίνωσε, την καταβολή επιδόματος 250 ευρώ για 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

2. Μέτρα για το κόστος της θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ, ενώ διευρύνονται τα κριτήρια για 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Ακόμη, για όσους  για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου το επίδομα διπλασιάζεται. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.

Στην ομάδα των μέτρων για την θέρμανση περιλαμβάνεται και η επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αντικατάσταση ψυγείων, καταψυκτών και αιρκοντίσιον με επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα φτάσουν τους 200 χιλιάδες.

3. Φοιτητικό επίδομα στέγασης

Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ, από 1.000 ευρώ και στα 2.000 ευρώ ανά φοιτητή αν συγκατοικήσουν.

4. Τουρισμός

Επεκτείνεται με επιπλέον 200.000 δικαιούχους το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα.

5. Μέτρα για αγρότες – κτηνοτρόφους

Θα δοθεί επιδότηση συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων και 80 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών.

6. Ένοπλες Δυνάμεις

Θα διευθετηθούν άμεσα μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων.

7. Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Θα ενισχυθεί με κρατική χρηματοδότηση η εγκατάσταση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια

8. Μέτρα για προσλήψεις

Για την δημιουργία περισσότερων μόνιμων θέσεων εργασίας από τώρα και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Οι αλλαγές του 2023

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί από το 2023 η  εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Ακόμη είπε πως θα συνεχιστεί το πάγωμα για δύο χρόνια  του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επιτηδευματίες και  μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν  να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης το συγκεκριμένο έτος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News