Δημόσιο: Εκτός προσλήψεων και κινητικότητας οι φορείς που δεν εξοικονομούν ρεύμα
Εκτός του προγραμματισμού προσλήψεων αλλά και του δεύτερου κύκλου κινητικότητας που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο θα μείνουν οι φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα που δεν θα έχουν προχωρήσει στην ανάθεση ενεργειακού υπευθύνου και στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι φορείς του Δημοσίου είναι να ορίσουν τον ενεργειακό υπεύθυνο και να το δηλώσουν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο ίδιος σημείωσε ότι από τις 2 Ιουλίου που εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξοικονόμηση ρεύματος στο Δημόσιο, από τους περίπου 2.495 φορείς του δημοσίου, φορείς του Δημοσίου, αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν ορίσει τον υπεύθυνο είναι 221. «Η αλήθεια είναι ότι ένα πλήθος από αυτούς τους φορείς μπορεί να είναι πολύ μικροί. Οι πιο μεγάλοι φορείς στην πλειοψηφία τους, που είναι και αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, έχουν εγγραφεί. Για αυτό δεν κοιτάμε μόνο το πλήθος φορέων αλλά και το σύνολο της κατανάλωσης».
Τρεις δράσεις για την εξοικονόμηση
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πως η κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 20% το 2021 σε σχέση με το 2020 και φέτος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Από τους φορείς του Δημοσίου προέρχεται περίπου το 10,8% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. «Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλη την κοινωνία», τόνισε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας πως θα ακολουθήσουν και κατευθυντήριες οδηγίες και κίνητρα και αντικίνητρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκρέκας οι βασικές δράσεις είναι τρεις.
- Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα κατά 30% μέχρι το 2030.
- Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο δημόσιο μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.
- Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.
Σε ό,τι αφορά στα κτίρια είπε ότι «οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού για τον ενεργειακό έλεγχο και παρακολούθηση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων». Αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντήρησης κλιματιστικών, καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και τη ρύθμιση των θερμοκρασιών για την ορθολογική τους χρήση. «Ζητάμε από καθένα που εργάζεται στο δημόσιο να μη γίνεται άσκοπη χρήση».
«Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών, το σβήσιμο φώτων κτλ. Προτείνεται ο φυσικός αερισμός του κτιρίου στη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον οδοφωτισμό των πόλεων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35%-50%».
Σημείωσε δε ότι «στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας του προγράμματος “Ηλέκτρα”, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τ.μ. του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα».
Κίνητρα και αντικίνητρα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε τα συγκεκριμένα κίνητρα και αντικίνητρα.
- Για όσο ο φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ εξοικονόμησης ενέργειας δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για πρόσθετη χρήση πόρων για κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ή άλλες έκτακτες δαπάνες.
- Για τους Δήμους η εξοικονόμηση 10% ειδικά στον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στο τέλος του έτους. Το α’ εξάμηνο δώσαμε 80-90 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, δεν θα επαναληφθεί για το β΄εξάμηνο σε όλους τους Δήμους.
- Στους στόχους για τα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων που ισχύει από εφέτος θα προστεθεί και αυτός της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στην υπηρεσία που δουλεύουν οι υπάλληλοι.
- Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση θα ενισχυθούν κατά το επιπλέον του 10% στον προϋπολογισμό τους. Βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις ενεργειακές ανάγκες του φορέα.
Τέλος, στο πλαίσιο της συστηματοποίησης θα αναπτυχθούν και πρόσθετες δράσεις με ομάδες ενεργειακών επιμελητών και ενεργειακούς ελέγχους ανά κτίριο και ένα help desk για τους ενεργειακούς υπευθύνους.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Λιγότερες προσλήψεις σε ενεργειακά σπάταλους φορείς του Δημοσίου
Ενεργειακή κρίση: Κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο
Εξοικονόμηση ενέργειας: Δεν αρκεί να σβήσουν μερικά φώτα στις πόλεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News