PMI: Περαιτέρω επιδείνωση στη μεταποίηση, υποχώρηση παραγγελιών
Συρρίκνωση σημείωσε η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός επιβάρυνε την ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49,1 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global.
Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.
Ήταν η δριμύτερη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020, με τα επίπεδα απασχόλησης να μειώνονται για πρώτη φορά από τα τέλη του 2020, καθώς συνδέθηκαν με μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων, σημειώνει το Reuters.
«Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να αναφέρουν δύσκολες λειτουργικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς οι υψηλότερες τιμές επιβάρυναν περαιτέρω τις δαπάνες των πελατών και αποδυνάμωσαν τη ζήτηση», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global.
Πρόσθεσε ότι η παραγωγή μειώθηκε απότομα, καθώς οι εταιρείες αντέδρασαν μειώνοντας τις δαπάνες τους.
Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών εξακολούθησε να μειώνεται, καθώς η πίεση στην παραγωγική ικανότητα εξασθένησε. Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες για βελτίωση της ζήτησης, ανέφερε η έρευνα.
Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν αισθητά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020, με την επιβράδυνση να συνεχίζεται για πέμπτο συνεχή μήνα.
Παρότι οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών προκάλεσαν αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναφορές, η πτώση των τιμών ορισμένων πρώτων υλών περιόρισε την αύξηση.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News