Πληθωρισμός: Πρώτη επιβράδυνση μετά από 15 μήνες – Στο 11,6% τον Ιούλιο
Την πρώτη επιβράδυνση μετά από 15 μήνες σημειώσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα έτρεξε με ρυθμό 11,6%, από 12,1% τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,8%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχε καταγράψει αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 1,4%.
Ετήσιες και μέσες ετήσιες μεταβολές (%) ΔΤΚ
Ο Ιούλιος συνιστά τον μήνα που βάζει ένα τέλος σε ένα διάστημα 15 μηνών κατά το οποίο ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά. Η ανοδική αυτή πορεία του τελευταίου σεδόν 1,5 έτους, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 ευρισκόμενος στο -1,6% και με σταθερά βήματα έχει σκαρφαλώσει τον προηγούμενο μήνα στο 12,1%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός τον Ιούλιο εμφάνισε μικρή οριακή επιβράδυνση κατά 11,5%, από 11,6% τον Ιούνιο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου γι άλλον ένα μήνα εκτοξεύθηκαν σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα κατά 178,9%, ενώ όπως και τον Ιούνιο η δεύτερη κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν τα αεροπορικών εισιτηρίων κατά 62,3%. Ακολούθησαν πετράλαιο θέρμανσης και τιμές ρεύματος με 65,1% και 55,8% αντίστοιχα και τα καύσιμα και λιπαντικά με 33%.
Υψηλά κινήθηκαν και τιμές των τροφίμων και συγκεκριμένα ανά κατηγορία καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές: Έλαια και λίπη (27,3%), Ψωμί και δημητριακά (16,7%), Κρέατα- γενικά (16,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (16,4%), Λαχανικά- γενικά (13,4%), Καφέ-κακάο- τσάι (11,4%), Λοιπά τρόφιμα (9,3%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5%), Ψάρια- γενικά (3,6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (3,5%) και Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (3,3%).
Κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών Ιουλίου 2022 με Ιούλιο 2021 και επιπτώσεις τους στον Γενικό ΔΤΚ
Η μηνιαία σύγκριση ωστόσο των τιμών καταναλωτή δείχνει μια άλλη εικόνα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 37,1%, ενώ αντιθέτως αυτές του ρεύματος των καυσίμων και λιπαντικών και των αεροπορικών εισιτηρίων υποχώρησαν κατά 8,6%, 5,8% και 3,6% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή ωστόσο παρατηρείται στις τιμές των νωπών φρούτων κατά 17,5%.
Κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών Ιουλίου 2022 με Ιούνιο 2022 και επιπτώσεις τους
στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή
Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι στο 8,9% για το 2022 γεγονός που δείχνει πως τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλά και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής για το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 9,3%, που σημαίνει πως, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο ο πληθωρισμός να τρέξει περίπου σε ένα μέσο επίπεδο του 8,5%
H τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει «κοκκινίσει» με τις τιμές στις περισσότερρες χώρες να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 300€/MWh. Στην Ελλάδα, για σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/Mwh ενώ στη Λιθουανία έφτασε στα 516 ευρώ/MWh.
Η ελληνική οικονομία πάντως δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά σιγά και η σύνταξη του νέου σχεδίου για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου με το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα να έχει στο συρτάρι του ένα δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Στο 11,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο
«Ραντεβού τον Σεπτέμβριο» για νέες ανατιμήσεις
EY: Ένας στους δύο Έλληνες αγοράζει μόνο τα απαραίτητα – Ψαλίδι στις δαπάνες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News