ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλή η «ψαριά» για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια το 2021

Ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις – Στα προ 2010 επίπεδα η παραγωγή

Καλή η «ψαριά» για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια το 2021

Σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκε το 2021 η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, μετά τις περιορισμένες τελικά απώλειες του 2020 και την αναδιάρθρωση που έχει έρθει στον κλάδο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ΣΕΛΟΝΤΑ – ΝΗΡΕΑ υπό τη σκέπη της Avramar. Όχι μόνο διότι οι πωλήσεις σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας, αλλά και επειδή οι εξαγωγές στις περισσότερες από τις βασικές αγορές των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας αυξήθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς από τις εξαγωγές του κύριου ανταγωνιστή, της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση και να υπερβεί τους 127.000 τόνους. Καθοριστικός, ωστόσο, παράγοντας για την πορεία του κλάδου θα είναι και σε αυτή την περίπτωση ο πληθωρισμός και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη το κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 25%, ενώ την ίδια ώρα ενδέχεται να επηρεασθεί αρνητικά η ζήτηση λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την 8η Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας που εκδόθηκε φέτος από την ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 125.550 τόνους (73.050 τόνοι τσιπούρας και 52.500 τόνοι λαβρακιού) συνολικής αξίας 604,6 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2020 παρατηρείται αύξηση 7,3% ως προς τον όγκο παραγωγής και 10% ως προς την αξία πωλήσεων. Ανά είδος, η παραγωγή τσιπούρας σημείωσε σημαντική αύξηση 12,3% ενώ το λαβράκι αυξήθηκε μόλις 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 η παραγωγή αυτών των δυο ειδών επανήλθε στα επίπεδα προ του 2010, πριν δηλαδή τη χρηματοοικονομική κρίση και τη μεγάλη κρίση στον κλάδο. Οι τιμές το 2021 ήταν βελτιωμένες και για τα δύο είδη ενώ οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στο λαβράκι καθώς υπήρχε έλλειμα στην αγορά. Η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας κυμάνθηκε στα 4,49 ευρώ/κιλό παρουσιάζοντας βελτίωση 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 5,27 ευρώ/κιλό παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 6%. Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία πωλήσεων, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την τσιπούρα και το λαβράκι σε διαρκή άνοδο, αν και ακόμη το μερίδιό τους στη συνολική παραγωγή είναι μικρό, βρίσκονται και τα λεγόμενα νέα είδη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, το φαγκρί, ο κρανιός και το μυτάκι. Το 2021 παρήχθησαν συνολικά 5.700 τόνοι «νέων ειδών», κυρίως φαγκρί και κρανιός, αξίας 31,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 12% ως προς την ποσότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα νέα είδη αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του όγκου παραγωγής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά η παραγωγή τους αυξάνεται διαρκώς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και λόγω της διαρκούς βελτίωσης της τεχνογνωσίας εκτροφής αυτών των ειδών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το 2022 η παραγωγή τους να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% και να ξεπεράσει τους 6.300 τόνους.

Εμείς και οι Τούρκοι

Με τον κλάδο να είναι παραδοσιακά εξωστρεφής, καθώς το 80% της παραγωγής πωλείται εκτός Ελλάδας, οι πολύ θετικές επιδόσεις του 2021 αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το 2021 καταγράφηκαν εξαγωγές σε 40 χώρες διεθνώς, οι οποίες κυμαίνονται από 390 τόνους στην Λιβερία μέχρι 39.907 τόνους στην Ιταλία. Αναλυτικότερα, το 2021 εξήχθησαν συνολικά 100.361 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού αξίας σχεδόν 499 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 9,3% ως προς τον όγκο και 9% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το 2020.

Στην Ιταλία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, οι εισαγωγές ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού αυξήθηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020 κατά 12,6% και 1,1% αντιστοίχως. Οι εισαγωγές από Τουρκία αυξήθηκαν για την τσιπούρα κατά 8,7% και για το λαβράκι κατά 4,3%. Η Ελλάδα κατέχει μερίδιο περίπου 52% στην αγορά της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τσιπούρας και 45% στην αγορά λαβρακιού. Τα μερίδια της Τουρκίας είναι σε αμφότερα τα είδη 28%.

Κατά 7,3% αυξήθηκαν το 2021 οι εξαγωγές τσιπούρας από την Ελλάδα στην Ισπανία και κατά 13,2% οι εξαγωγές λαβρακιού. Η αύξηση των εξαγωγών τσιπούρας από την Τουρκία που βρίσκεται όμως στη δεύτερη θέση ήταν 21,3% και για λαβρακιού μόλις 1,3%. Το μερίδιο της Ελλάδα στην ισπανική αγορά τσιπούρας είναι 50% με την Τουρκία να έχει μερίδιο 24%, ενώ στην αγορά λαβρακιού το μερίδιο της Ελλάδα είναι 33% και της Τουρκίας 22%.

Στην τρίτη σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, αυτή της Γαλλίας οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας αυξήθηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020 κατά 19,7% (ενώ οι εισαγωγές από Τουρκία μειώθηκαν κατά 2,7%). Αύξηση 6,3% σημείωσαν και οι εξαγωγές λαβρακιού, με τις τουρκικές εξαγωγές να μειώνονται και για αυτό το είδος κατά 11%. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι στην γαλλική αγορά λαβρακιού η Τουρκία έχει ηγετική θέση με μερίδιο 42% ενώ η Ελλάδα έχει μερίδιο 29%.

Στα ύψη οι τιμές των ιχθυοτροφών

Στα 1.150 ευρώ/τόνο ανήλθε το 2021 η μέση τιμή πώλησης των ιχθυοτροφών από 1.050 ευρώ/τόνο το 2020, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι αυτή θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 1.250 ευρώ/τόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των ιχθυοτροφών αποτελεί περίπου το 57%-59% του κόστους παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΚΕΘΕ: 8,3 εκατ. πλαστικού μολύνουν τη Μεσόγειο κάθε χρόνο

Γεωργαντάς: Η ιχθυοκαλλιέργεια «πρεσβευτής» της Ελλάδας, με μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

ΠΟΕ: Συμφωνίες για την αλιεία, την άρση των πατεντών των εμβολίων, τη διατροφική ασφάλεια

Οι προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα – Δηλώσεις Ζαχαράκη – Κεδίκογλου

Τσιπούρα και λαβράκι: Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2020 – Οι κυριότερες αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News