ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ING: Ο τουρισμός προστατεύει την Ελλάδα από την πληθωριστική καταιγίδα

ING: Ο τουρισμός προστατεύει την Ελλάδα από την πληθωριστική καταιγίδα

Ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές των εμπορευμάτων επηρεάζει την ελληνική οικονομία, αλλά δεν εκτροχιάζει την ανάκαμψη, εκτιμά η ING σε νέα ανάλυσή της, όπου επαναλαμβάνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 4,2% φέτος. Με τις τουριστικές αφίξεις αλλά και την μέση τουριστική δαπάνη να αυξάνονται πάνω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, ο οίκος σημειώνει ότι ο τουρισμός βοηθά την Ελλάδα να αντέξει την πληθωριστική καταιγίδα.

Όπως σημειώνει η ING, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2022 σε ισχυρές βάσεις. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ο ισχυρότερος μοχλός ανάπτυξης, με τον οίκο να αποδίδει την εξέλιξη αυτή στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας (το πρώτο τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 11% και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010).

Ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την ING, ο αντίκτυπος που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων επηρεάζει το θετικό μοτίβο που ακολουθούσε η ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

ING: Ο τουρισμός προστατεύει την Ελλάδα από την πληθωριστική καταιγίδα-1

Οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων αντισταθμίζονται εν μέρει από την αύξηση του κατώτατου μισθού, όμως η ING τονίζει ότι η εγχώρια κατανάλωση θα επηρεαστεί αρνητικά το δεύτερο τρίμηνο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να πέφτει και πάλι πρόσφατα, με την αδυναμία της εσωτερικής κατανάλωσης να αντισταθμίζεται έστω εν μέρει από την επιστροφή των ισχυρών τουριστικών ροών.

Ο τουρισμός

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα δείχνουν ότι υπάρχει κάποια αισιοδοξία για τις εξελίξεις κατά τη θερινή περίοδο, σημειώνουν οι αναλυτές. Τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται.

Η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αναγνωρίζεται ως ένας ακόμα πιθανός μοχλός στήριξης για την ελληνική ανάπτυξη, κυρίως μέσω των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Τα δημόσια οικονομικά

Η εικόνα των δημόσιων οικονομικών ωφελείται από την αύξηση του ΑΕΠ με την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και από την επίδραση του πληθωρισμού στα φορολογικά έσοδα. Η ING σημειώνει ότι η διεύρυνση των spreads, καθώς η ΕΚΤ προχωρά στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, δεν άλλαξε την εικόνα στη βιωσιμότητα του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Με μέση περίοδο ωρίμανσης άνω των 18 ετών, το επιτοκιακό σοκ μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα και ο πληθωρισμός λειτουργεί ευνοϊκά για το χρέος. Ο οίκος θεωρεί πιθανή μια μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 186% του ΑΕΠ (από 193% το 2021). «Στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας σε μια προεκλογική χρονιά», σημειώνουν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης του πληθωρισμού θα απαιτήσει πράγματι την επιστροφή σε έναν συνδυασμό διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και καλής αύξησης του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης: 

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην Ελλάδα φέτος – Δεν έρχεται κρίση

JP Morgan: Underweight για την περιφέρεια – Τι λέει για την Ελλάδα

Deutsche Bank: Η Ελλάδα ξεχωρίζει – Αγοραστική ευκαιρία στην Εθνική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News