ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία: Τα δύο σημαντικά «ραντεβού»

Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία: Τα δύο σημαντικά «ραντεβού»

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την οικονομία, καθώς την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου. Δεύτερο σημαντικό ραντεβού αποτελεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο Fitch.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, oι εκτιμήσεις πλέον μιλούν για ένα επίπεδο κοντά στο 13%. Την πρώτη πικρή γεύση έδωσαν τα στοιχεία της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξαν πληθωρισμό 12% στην Ελλάδα για τον μήνα Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν νέα ένταση του φαινομένου καθώς μέσα στον Ιούνιο υπήρξε ράλι στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που με τη σειρά τους παρασύρουν μια σειρά προϊόντων αλλά και υπηρεσιών. Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Πολύ σημαντικές όμως είναι και οι ανακοινώσεις της Fitch την Παρασκευή. Θα κερδίσει το στοίχημα η ελληνική οικονομία; Ο οίκος τον Ιανουάριο είχε διατηρήσει  αμετάβλητη τη βαθμίδα «ΒΒ» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενώ είχε αναβάθμισει το outlook σε «θετικό» από «σταθερό». 

Η απόφαση της Fitch, βέβαια, θα παρθεί εν μέσω έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων με τις πιέσεις στα ομόλογα του Νότου να συνεχίζονται με μικρότερη ένταση και εν αναμονή της πρώτης αύξησης επιτοκίων στις 21 Ιουλίου αλλά και των ανακοινώσεων για τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης από την ΕΚΤ την ίδια ημέρα που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην αγορά ομολόγων. H μέχρι τώρα βαθμολόγηση της Fitch είναι δύο σκαλοπάτια για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Έτσι μια αναβάθμιση την Παρασκευή θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στο στόχο της. Οι επόμενες αξιολογήσεις που ακολουθούν εκτός της Παρασκευής είναι η δεύτερη ετυμηγορία των Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία: Τα δύο σημαντικά «ραντεβού»-1

Το ελληνικό δεκαετές έχει απόδοση σήμερα 3,504% από το 4,26% όπου είχε εκτιναχθεί στα μέσα Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην Ευρωζώνη

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως

Eurostat: Ανεβαίνει διαρκώς ο πληθωρισμός – Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News