PMI: Νέα επιβράδυνση για την ελληνική μεταποίηση τον Iούνιο
Την βραδύτερη ανάπτυξη που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες σημείωσε ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με τον αυξανόμενο πληθωρισμό να επηρεάζει την κατανάλωση, προκαλώντας μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.
Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στι 51,1 μονάδες τον Ιούνιο από τις 53,8 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global, αναφέρει το Reuters.
Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.
«Η επίδραση του πληθωρισμού στις δαπάνες των πελατών έγινε περισσότερο αισθητή από τους Έλληνες κατασκευαστές κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global.
Η παραγωγή μπορεί να μειώθηκε οριακά τον Ιούνιο, ωστόσο ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο ταχύτερος από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών και η πίεση στην αγοραστική δύναμη των πελατών έδρασαν ανασταλτικά στις δαπάνες των πελατών.
Εκτός από τους πελάτες εσωτερικού, μειωμένη εμφανίστηκε η ζήτηση και από τους πελάτες του εξωτερικού λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης και της αβεβαιότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αναφορικά με τις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνθηκαν, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην έρευνα.
Ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των νέων παραγγελιών και της παραγωγής, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο βραδύτερος από τον Μάρτιο του 2021.
Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή για το 2022 παρέμειναν αισιόδοξες τον Ιούνιο, αλλά ο βαθμός εμπιστοσύνης υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας και ήταν ο χαμηλότερος σε διάστημα περίπου δύο ετών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News