Επιστρέφουν οι ξένοι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων
Η αξία των επενδύσεων διαμορφώθηκε στα 374 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019
Στο ρυθμό-ρεκόρ του 2019 έχουν επιστρέψει οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 374 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του 74,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν καταγραφεί εισροές 214 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχαν επενδυθεί 1,17 δισ. ευρώ, μια επίδοση 34,5% υψηλότερη από τα 875 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων κατά το 2020.
Ωστόσο, το 2019 είχε καταγραφεί η υψηλότερη διαχρονικά επίδοση με 1,45 δισ. ευρώ. Τότε κατά το πρώτο τρίμηνο είχαν εισρεύσει 392,7 εκατ. ευρώ, επίδοση από την οποία η φετινή υπολείπεται κατά μόλις 18,7 εκατ. ευρώ, ή 4,7%. Ουσιαστικά, καταδεικνύει την επιστροφή των ξένων αγοραστών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, εξέλιξη που συμβαδίζει και με τη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό. Κατά κανόνα οι αγορές ακινήτων από ξένους, ιδίως εξοχικών κατοικιών, συμβαδίζουν με την αυξημένη επισκεψιμότητα προς τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των εισροών του φετινού πρώτου τριμήνου αποκτάει ίσως μεγαλύτερη σημασία φέτος, λόγω της απουσίας επενδυτών από την Κίνα, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στις επιδόσεις των προηγούμενων ετών, λόγω της απήχησης του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα».
Από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ ειδικά φέτος έχουν αποκλειστεί από το σχετικό πρόγραμμα και οι αγοραστές από τη Ρωσία, οι οποίοι ήταν μεταξύ των τριών πιο δυναμικών επενδυτών, μαζί με τους Τούρκους και τους Κινέζους.
Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιεύτηκε χθες, η ΤτΕ σημειώνει ότι εκτός από την αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (8,6%), ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας (πρώτο δίμηνο) σημείωσε άνοδο κατά 35,7%, ενώ κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για την κατασκευή κατοικιών ενισχύθηκε κατά 64% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις σε κατοικίες κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 18,6%, αλλά παραμένουν μόλις το 1,4% του ΑΕΠ. Από την άλλη, το συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο, όταν για το σύνολο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση ήταν 3,2%.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε στάση αναμονής, ιδίως στην περίπτωση επενδύσεων σε νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων, λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων που επηρεάζουν τον συγκεκριμένο αυτόν τομέα, όπως το αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος, αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων στον τουρισμό και την επενδυτική δραστηριότητα. Οι αναλυτές της ΤτΕ αναφέρουν ότι «προϋποθέσεις για τη βραχυπρόθεσμη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης, αλλά και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων μετά τη διατάραξη που ήταν απόρροια της υγειονομικής κρίσης και η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως υπό έλεγχο».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ενοίκια: Ζητούν 1.000 ευρώ για μια γκαρσονιέρα
Επενδύσεις: Τα καταφύγια έναντι του πληθωρισμού και των επιτοκίων
Ράλι 39% στις τιμές κατοικίας της Αττικής μέσα σε τέσσερα χρόνια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News