Οι επιχειρήσεις κόβουν τις παραγγελίες στη βιομηχανία
Φοβούνται για μείωση της ζήτησης επειδή τα προϊόντα είναι πολύ ακριβότερα
Φρένο στις νέες παραγγελίες προς τη βιομηχανία έβαλαν οι υψηλές τιμές πώλησης, αλλά και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας. Η διατήρηση επί μακρόν των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει ως συνέπεια να περνάει πλέον στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους, ειδικά μάλιστα καθώς για τις περισσότερες επιχειρήσεις έχουν τελειώσει τα αποθέματα που είχαν αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές. Σημαντικά προβλήματα την ίδια ώρα έχουν προκαλέσει και οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι επιπτώσεις των οποίων, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του 2023.
Αποστολές με αεροπλάνο…
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπό τον φόβο και της μείωσης της ζήτησης το επόμενο διάστημα, αλλά και επειδή προσδοκούν σε αποκλιμάκωση των τιμών, αρκετές είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν προβαίνουν σε μεγάλες παραγγελίες, με την τάση αυτή μάλιστα να παρατηρείται διεθνώς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο ελληνικής εταιρείας που παράγει υλικά συσκευασίας, πελάτες από το εξωτερικό μπορεί να παραγγείλουν ξαφνικά προμήθειες για την παραγωγή που θα κάνουν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και αυτές να αποστέλλονται ακόμη και με αεροπλάνο!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση, γνωστός ως PMI, διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 53,8 μονάδες από 54,8 μονάδες τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα δε με την S&P Global, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2022 θα αυξηθεί μόλις κατά 1,6%. «Η συνολική άνοδος επηρεάστηκε αρνητικά από την υποτονική αύξηση της παραγωγής και τις αμετάβλητες, σε γενικές γραμμές, εισροές νέων παραγγελιών σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών από το εσωτερικό και το εξωτερικό παρεμποδίστηκε από την εκτίναξη των τιμών, οι οποίες εξακολούθησαν να αυξάνονται σημαντικά. Στην προσπάθεια να μετακυλιστούν οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων κόστους, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με δριμύτερο ρυθμό, ο οποίος ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ», σημειώνει η S&P Global. Για πρώτη φορά, εξάλλου, από τον Φεβρουάριο του 2021 οι εταιρείες μείωσαν τις αγορές σε πρώτες ύλες.
Σύννεφα και στην οικοδομή
Ενας από τους κλάδους όπου καταγράφεται μείωση των παραγγελιών είναι αυτός των οικοδομικών υλικών, καθώς οι πολύ υψηλές τιμές τους, αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν τα νοικοκυριά στο να «παγώνουν» τα σχέδιά τους για αγορές ή ακόμη και ανακαινίσεις κατοικίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον κλάδο των κατασκευών και μάλιστα των ιδιωτικών υποχώρησε σημαντικά ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 103,7 μονάδες από τις 132,2 μονάδες τον Απρίλιο. Μόνο το 9% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του. Από τις υπόλοιπες, το 35% αναφέρει χαμηλή ζήτηση, 27% έλλειψη εργατικού δυναμικού και 25% ανεπάρκεια χρηματοδότησης.
Ελπίδες από τον τουρισμό
Συνολικά, πάντως, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες από τις 105,1 μονάδες τον Απρίλιο, με τη βελτίωση αυτή να συνδέεται σημαντικά με τα οφέλη που αναμένουν οι επιχειρήσεις από την αύξηση της τουριστικής κίνησης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News