ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Τα 3 μέτωπα για να βρεθούν χρήματα

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Τα 3 μέτωπα για να βρεθούν χρήματα

Δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα έναντι της ενεργειακής κρίσης δήλωσε χθες  κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας τον Σεπτέμβριο ως νέο ορόσημο όπου οι δυνατότητες του προϋπολογισμού θα ξαναμετρηθούν. 

Έτσι, έκλεισε και το παράθυρο για νέα μετρά που θα έχουν δημοσιονομικό  κόστος στην αγορά των καυσίμων καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για μια νέα παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων. 

Η μέση τιμή της βενζίνης κινείται στα 2,20 ευρώ πανελλαδικά οι  επαγγελματίες πλέον εκτιμούν  πως είναι θέμα χρόνου να σκαρφαλώσει στα 2,5 ευρώ. Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν το ράλι καθώς παρασύρονται από τη διπλή αύξηση δηλαδή τόσο του μπρεντ όσο και την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. 

Η κυβέρνηση, πάντως, βλέπει την κοινωνική πίεση να αυξάνεται και το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως για παράδειγμα το πλαφόν στη λιανική τιμή των καυσίμων που βέβαια, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείο Οικονομικών, ούτε η λύση του πλαφόν είναι εύκολη. 

Από πού μπορεί να προκύψει νέος δημοσιονομικός χώρος 

Η συνέχιση του πολέμου και η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως φέρνουν πιο κοντά την απόφαση για  παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 και βέβαια αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα που μπορεί να ξεκλειδώσει πρόσθετο  δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα. 

Η σχετική απόφαση, που θα ληφθεί από το Συμβούλιο των Επιτρόπων, κρίνεται  πλέον απαραίτητη, καθώς η ρήτρα διαφυγής που ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποδεικνύεται ότι θα είναι χρήσιμη για να στηρίξουν τα κράτη-μέλη  τις οικονομίες του κατά την ενεργειακή κρίση.

Το ταμείο του τουρισμού επίσης φαίνεται πως  είναι αυτό που μπορεί να «σώσει» την παρτίδα καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το ελληνικό καλοκαίρι θα πάει πολύ καλύτερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (80-85% των εσοδών του 2019).  Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει όσο αναμενόταν τη ψυχολογία των Ευρωπαίων που θέλουν να ταξιδέψουν. 

Τρίτο είναι η πορεία του φυσικού αερίου. Εάν το φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα κινηθεί κάτω  από τα 100 ευρώ, αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει έξτρα δημοσιονομικός χώρος και το αντίθετο βέβαια καθώς εάν οι τιμές εκτοξευθούν θα στερήσουν δημοσιονομικό χώρο.

Διαβάστε επίσης: 

Φρένο σε νέα μέτρα στήριξης: Από τον Σεπτέμβριο βλέπουμε…

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News