Πιο κοντά έρχονται οι ανακοινώσεις για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – Το μήνυμα Πατέλη
Κοντά στην παρουσίαση των κρατικών παρεμβάσεων για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται η κυβέρνηση με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο.
Στο μεταξύ, «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προανήγγειλε με ανάρτησείς του στο κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης «ανέβασε» μια φωτογραφία με ένα μεγάλο ψαλίδι, σημειώνοντας: Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τα πιθανά σενάρια
Τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία σβήνουν και ξαναγράφουν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες διάφορα σενάρια που υπαγορεύονται από δύο βασικές προσεγγίσεις: της άμεσης ανάκτησης των υπερκερδών που παράγονται στη χονδρεμπορική αγορά με την επιβολή ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στην αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων παραγωγής, και της ετεροχρονισμένης ανάκτησης με την επιβολή φορολόγησης των υπερκερδών.
Κοινός παρονομαστής και των δύο προσεγγίσεων και των σεναρίων που εκπορεύονται από αυτές είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης, για να αποζημιωθούν στην περίπτωση του πλαφόν οι μονάδες παραγωγής με βάση το μεταβλητό κόστος τους και στη δεύτερη περίπτωση οι καταναλωτές για να περιοριστεί η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η άσκηση που καλούνται να λύσουν τα κυβερνητικά επιτελεία είναι το πόσο κοντά στις τιμές προ κρίσης μπορεί να επανέλθει το κόστος ρεύματος. Στη βάση αυτή εξετάζονται σενάρια με ένα εύρος χονδρεμπορικής τιμής της τάξης του 30%-50% πάνω από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Μαΐου του 2021, που διαμορφώθηκε γύρω στα 90 ευρώ/MWh.
Περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση δεν φαίνεται να υπάρχουν κι αυτό γιατί το μέτρο με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προεξοφλεί υψηλές τιμές για τουλάχιστον μέχρι το 2023. Γι’ αυτό και θεωρείται «κλειδωμένη» η απόφαση για διάρκεια της όποιας τελικά παρέμβασης αποφασιστεί για έξι συν έξι μήνες. Το συνολικό κόστος που απαιτείται για τη χρηματοδότησή της υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.
Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι αυτό της παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά έναντι αυτού της φορολόγησης των υπερκερδών, και αυτό γιατί τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΕ χθες στη σύσκεψη δείχνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα στήριξης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος: Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι