Μέτρα στήριξης: Θα γίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή μη επιστρεπτέα;
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν αναφέρουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη. Στο τραπέζι επιστρέφει όπως φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των επιστρεπτέων. Η κυβέρνηση θέλει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και έτσι η ανάρτηση των οφειλών από τις επιστρεπτέες πάει από μήνα σε μήνα. Εν μέσω της ακρίβειας και των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος καμία επιχείρηση δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή επιπλέον έξοδα. Παρόλα αυτά, τα περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να παρθούν νέες αποφάσεις καθώς στα τέλη Μαΐου είχε προγραμματιστεί η πληρωμή για όσους ήθελαν να εξοφλήσουν εφάπαξ. Τα εκκαθαριστικά όμως παραμένουν άφαντα!
Η νέα κρίση δοκιμάζει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές, και είναι εξαιρετικά πιθανό όχι μόνο να καθυστερήσει η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και να υπάρξει νέο «κούρεμα», ενδεχομένως στοχευμένο.
Έτσι με βάση τα νέα δεδομένα στο τραπέζι πολύ πιθανό είναι τελικά η «κουτσουρεμένη» επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει στο σύνολό της μη επιστρεπτέα και το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ να «χαριστεί» στους υπόχρεους άλλωστε κάτι τέτοιο το επιτρέπει και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Τι ισχύει μέχρι στιγμής για τις επιστρεπτέες
1) Σε πόσες δόσεις πρέπει να εξοφληθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές;
Μετά και τις τελευταίες της κυβέρνησης, οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα πρέπει να εξοφληθούν σε 96 δόσεις αντί 60.
2) Πότε θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση;
Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί, μετά τη παράταση που δόθηκε, στο τέλος Ιουνίου του 2022.
3) Μέχρι πότε υπάρχει δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής με το bonus της επιπλέον έκπτωσης 15%;
Περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν εάν επιθυμούν να αποπληρώσουν εφάπαξ την ενίσχυση που έχουν λάβει μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% έως και το τέλος Μαΐου .
4) Τι ποσό επιστρέφουν οι επιχειρήσεις;
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:
– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.
– Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.
– Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.
– Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πέντε απαντήσεις για τις νέες οδηγίες εξόφλησης
Φόροι: Πώς θα πληρώσουμε δόσεις μειωμένες έως και 25% φέτος
Χρ. Σταϊκούρας: Διαρκής η στήριξη – Παράταση στην εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News