Γιατί οι χώρες αγοράζουν μανιωδώς τρόφιμα;
Από το Κάιρο έως το Ισλαμαμπάντ, τα αποθέματα αγροτικών προϊόντων έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Η Ιορδανία, για παράδειγμα, έχει γεμίσει τις αποθήκες σιταριού, ενώ η Αίγυπτος έχει αυξήσει κατά 50% τις αγορές σπόρων. Η Ταϊβάν, από την πλευρά της, έχει «χτίσει» στρατηγικά αποθέματα τροφίμων, ενώ η Κίνα έχει ήδη αγοράσει τροφές για την εκτροφή του αυξανόμενου πληθυσμού χοίρων.
Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Ότι οι χώρες προσπαθούν να θωρακιστούν έναντι μιας πιθανής διασάλευσης στη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου. Η πανδημία της Covid-19, άλλωστε, έχει ήδη προκαλέσει μικρές, τοπικού χαρακτήρα, δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις εικόνες των άδειων ραφιών σε σούπερ μάρκετ να μην είναι τόσο σπάνιες, ιδίως σε περιοχές που εφαρμόζεται lockdown.
«Ο ιός έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να διατηρούν μεγαλύτερα αποθέματα ως προληπτικό μέτρο» σχολιάζει ο Φρανσίσκο Μπλαντς, αναλυτής της Bank of America. Αυτό, φυσικά, έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, η σόγια κ.α.
Την ίδια ώρα, στην ενίσχυση των αποθεμάτων τροφίμων συντελούν και οι αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε «κακές» σοδιές. Έτσι, αρκετές χώρες, όπως η Τουρκία και το Μαρόκο, έχουν αναγκαστεί να στραφούν στο εξωτερικό για να «καλύψουν» την αδύναμη εγχώρια παραγωγή.
«Οι χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν λιγότερα πράγματα, καθώς δεν τα χρειάζονται […] Οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω» προσθέτει, από την πλευρά του, ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, οικονομολόγος του προγράμματος Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής στα Ηνωμένα Έθνη.
Φυσικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση ωφελεί κατά κύριο λόγο τους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να γίνονται ανάρπαστα και τις τσέπες τους να φουσκώνουν.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News