Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία
Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Moody’s, από το 5,2% προηγουμένως, επικαλούμενη τη μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις στην Ελλάδα.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s, η Ρωσία ευθυνόταν μόνο για το 2% των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων πριν από την πανδημία και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελούν μόνο το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Όμως, ενώ το συνολικό ποσοστό των εισαγωγών από την Ουκρανία είναι επίσης ένα αμελητέο 0,6%, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα.
Έτσι, η Moody’s τονίζει πως μία συνολική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε. (την οποία ο οίκος χαρακτηρίζει απίθανη, σε κάθε περίπτωση) θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα γιατί:
(1) το ενεργειακό μείγμα της χώρας κυριαρχείται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπου υπάρχει πλήρης εξάρτηση από τις εισαγωγές,
(2) περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας, το 11% του αργού πετρελαίου και το 49% των προϊόντων διύλισης προέρχονται από τη Ρωσία.
Επιπλέον, οι υψηλές τιμές της ενέργειας «φουσκώνουν» σημαντικά την αξία αυτών των εισαγωγών, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα σιτηρά, όπου πάνω από το 25% των εισαγωγών της Ελλάδας προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Κατόπιν τούτων, η Moody’s τονίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να θέσει την ανάκαμψη ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κίνδυνο, με την έκταση των επιπτώσεων να εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της κρίσης.
Στο πληθωριστικό μέτωπο, ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλός και θα φτάσει στο 5% κατά μέσο όρο φέτος.
Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, η Moody’s περιμένει την περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος, τονίζει όμως ότι αυτό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις προβλέψεις της πριν από τον πόλεμο.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη θεωρείται το κλειδί για τη βελτίωση της δημοσιονομικής δυναμικής της Ελλάδας και τη μείωση του χρέους, το οποίο η Moody’s εκτιμά ότι θα πέσει στο 191% του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους και θα συνεχίσει να μειώνεται περίπου στο 185% έως τα τέλη του 2023.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο χάρτης της ακρίβειας: Τι και πόσα εισάγει η Ελλάδα από Ρωσία και Ουκρανία
HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 4% το 2022 – Στο 6,5% ο πληθωρισμός
UniCredit: Νέα αναβάθμιση για την Ελλάδα – Στο 4,3% η ανάπτυξη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News