UniCredit: Νέα αναβάθμιση για την Ελλάδα – Στο 4,3% η ανάπτυξη
Σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, προχωρά η UniCredit, καθώς πλέον περιμένει ανάπτυξη 4,3% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%).
Για το 2023, η UniCredit περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%. Ο οίκος περιμένει πληθωρισμό στο 3,8% φέτος και στο 1,7% το 2023.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 3,5% το 2023, με το χρέος στο 182,8% και στο 177,3% αντίστοιχα.
Όπως σημειώνει η UniCredit, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για τις προβλέψεις της, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω της κλιμάκωσης των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ανάπτυξη του ΑΕΠ εκτιμάται ότι εμφάνισε επιβράδυνση αλλά παρέμεινε ελαφρώς θετική για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να περιορίσει το πλήγμα του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη τις υπερβάσεις των στόχων του προϋπολογισμού στα έσοδα και χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Όμως αυτοί οι πόροι έχουν εξαντληθεί και η όποια κίνηση επέκτασης των μέτρων στήριξης που θα αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα θα απαιτήσει την έγκριση της Κομισιόν, επισημαίνεται.
Πάντως, η UniCredit σημειώνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το 2021 (στο 4,3% του ΑΕΠ από 7,3% το 2020), λόγω των υπεραποδόσεων των φορολογικών εσόδων, με τη βοήθεια της καλύτερης των προβλέψεων ανάπτυξης. Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα θα κλείσει το 2021 περίπου στο 7% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι αναλυτές επισημαίνουν και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την DBRS, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε επίσης:
UBS: Οι 4+2 λόγοι αισιοδοξίας για την Ελλάδα το 2022
DBRS: Οι νέες προβλέψεις για Ελλάδα και ο κίνδυνος και άλλων συγκρούσεων
BofA: Το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόνο 3%, πληθωρισμός-σοκ 6,1%
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News