ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βοτανικός: D-day για την διπλή ανάπλαση – Σήμερα ψηφίζει ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ

Τα οφέλη του έργου. Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων

Βοτανικός: D-day για την διπλή ανάπλαση – Σήμερα ψηφίζει ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ

Σήμερα κρίνονται τα πάντα για το έργο της διπλής ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που ποτέ δεν έχει βρεθεί τόσο κοντά, αλλά και τόσο… μακριά από τη γραμμή εκκίνησης. Για το project 267 εκατ. ευρώ, που θα κινητοποιήσει κεφάλαια 470 εκατ. ευρώ, καλείται σήμερα να αποφασίσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, με τη γενική συνέλευση με μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης υπέρ ή κατά του έργου, να ξεκινάει στις 12:00 και να ολοκληρώνεται στις 19:00.

Ως γνωστόν, ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ αποτελεί ένα από τα μέρη (τα υπόλοιπα είναι ο Δήμος Αθήνας, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα) που θα πρέπει να εγκρίνουν τη Διπλή Ανάπλαση της οποίας βασικό αντικείμενο είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στο Βοτανικό.

Η έκταση των νέων εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού και των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν απέχει μόλις 500 μέτρα από τον σταθμό του μετρό και περικλείεται από τους δρόμους Αγίας Άννης, Ορφέως, Πειραιώς και Ιεράς οδού.

Στη σημερινή ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότερα από 4.100 μέλη του Ερασιτέχνη του οποίου το Δ.Σ., με πρόεδρο τον Τάκη Μαλακατέ, ομόφωνα έχει προτείνει στα μέλη του να υπερψηφίσουν τη διπλή ανάπλαση.

Τα οφέλη

«Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά επί δυο χρόνια με κίνδυνο την άκαρπη λήξη των συζητήσεων και θεωρούμε ότι φέραμε την καλύτερη πρόταση στην σχεδόν 20ετή διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο Project. Δώσαμε αγώνα, με ιδρώτα και αίμα για να μεταφέρουμε τους ίδιους όρους από το ιστορικό μας γήπεδο στο Βοτανικό. Και κανείς δεν εγγυάται ότι ενώ πήραμε όσα θέλαμε, το Project θα λάβει έγκριση για χρηματοδότηση με άλλους όρους. Ίσως πάλι, ο πραγματικός κίνδυνος είναι η αναβολή, η επαναδιαπραγμάτευση και οι νέοι όροι να μας βρουν σε μελλοντικό χρόνο κάτω από μια νέα οικονομική συνθήκη όπου η χρηματοδότηση δε θα είναι καν εφικτή» ανέφερε, χθες, σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαλακατές.

Εάν τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού καταψηφίσουν τη συμφωνία, η διπλή ανάπλαση θα ακυρωθεί και ο Παναθηναϊκός θα αποφασίσει ποιον άλλο δρόμο θα ακολουθήσει. Η σύμβαση προβλέπει σημαντικά οφέλη για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύψουν όλες τις ανάγκες του, με το Σύλλογο να έχει, σήμερα, τις ομάδες του διασκορπισμένες, πληρώνοντας ενοίκια. Έχει ακόμη προβλεφθεί ότι δεν θα δοθεί προς κατεδάφιση η Λεωφόρος πριν παραδοθούν οι εγκαταστάσεις στον Βοτανικό και το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Επίσης, ο Ερασιτέχνης μεταφέρει στο νέο γήπεδο και εις το διηνεκές όλα τα δικαιώματα που έχει στη Λεωφόρο, καθώς μετά τα 49 χρόνια του παραχωρητηρίου θα παραταθεί η συμφωνία. 

Προβλέπεται ακόμη ότι το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι 4 αστέρων, προδιαγραφών ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ και χωρητικότητας μέχρι 40.000 θεατών. Εκτιμάται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το ΟΑΚΑ.

Βοτανικός: D-day για την διπλή ανάπλαση – Σήμερα ψηφίζει ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ-1

Ισχυρή ένεση τόνωσης

Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποτελεί την μεγαλύτερη αστική παρέμβαση σε επίπεδο πόλης Αθήνας που εκτιμάται ότι θα συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση των τιμών ακινήτων στο Βοτανικό και τον Ελαιώνα.

«Έχουμε μια μοναδική συγκυρία. Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ωριμότητα στο έργο και έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και μία κυβέρνηση που θέλει να κάνει το γήπεδο. Δεν μπορώ να φανταστώ το «όχι». […] Στην Αλεξάνδρας κερδίζουμε ένα πνεύμονα πρασίνου και την ίδια στιγμή στο Βοτανικό δημιουργείται μια σύγχρονη νέα πόλη. Αρκεί να σας πω ότι στον Ελαιώνα η διπλή ανάπλαση προβλέπει 50% πρασίνου ανέφερε, χθες, σε διαδικτυακή συνέντευξη ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης.

Σύμφωνα ακόμη, με τον κ. Μπακογιάννη, ο Δήμος Αθήνας, πρόκειται να δημοπρατήσει άμεσα το έργο με στόχο η σύμβαση να έχει ανατεθεί σε ορίζοντα 12 μηνών. Εκτιμάται ότι το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Η πρώην Softex, το ΚΤΕΛ και τα σχέδια της Noval Property

Η διπλή ανάπλση πρόκειται να επιταχύνει την υλοποίηση έργων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο υλοποίησης ή σχεδιάζονται. Πρόκειται για την παρέμβαση που δρομολογεί η εταιρεία Dimand στο ακίνητων 50 στρεμμάτων όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Στο ακίνητο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα οικόπεδα που θα φιλοξενήσουν το γήπεδο του Παναθηναικού και πολυάριθμες εμπορικές χρήσεις, βρισκόταν η πρώην Softex, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο να σχεδιάζει, καταρχήν, την κατασκευή κτηρίων γραφείων. Δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη κατοικιών, δεδομένου ότι η ζήτηση για κατοικία στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ισχυρή και από φοιτητές.

Επίσης, η Noval Property, η οποία δρομολογεί την υλοποίηση τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα. Πρόκειται για επένδυση 117 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί, προ διετίας, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, αθλητικές υποδομές και καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Αναπόσπαστο κομμάτι των αλλαγών που προωθούνται στον Βοτανικό αποτελεί και η κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, έργο 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί φέτος.

Σήμερα, διαμερίσματα παλαιότητας στο Βοτανικό σε κοντινή απόσταση από το μετρό Κεραμεικός πωλούνται προς 1.500-1.600 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η τιμή αυτή ενδέχεται να είναι διπλάσια για ιδιοκτησίες κατασκευής ετών 2018-2021 που βρίσκονται σε συνοικίες πέριξ της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια του Βοτανικού, δηλαδή στο Γκάζι και το Θησείο.

Η περιοχή έχει και ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή σύνδεση, διαθέτοντας σχεδόν άμεση πρόσβαση στην Λεωφόρο Αθηνών, την Ιερά Οδό, την Λεωφ. Πειραιώς, την Λεωφ.Κωνσταντινουπόλεως και την Εθνική Οδό. Επίσης, η ύπαρξη (δυτικά της Αθήνας) του σταθμού μετρό Ελαιώνας και (ανατολικότερα) του σταθμού μετρό Κεραμεικός, σε συνδυασμό με τα σχέδια υπογειοποίησης των γραμμών του τρένου μέχρι και το Ρουφ και τη δημιουργία νέου σταθμού προαστιακού στο Γκάζι (θα συνδέεται με το σταθμό Κεραμεικός), φαίνεται να καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες για υπεραξίες στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: 

Μπακογιάννης: «Ο Βοτανικός θα είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού για πάντα»

Γιατί ο Βοτανικός αποτελεί το νέο hot spot της αγοράς ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News