Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 12:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Διατηρεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Τη διατήρηση του waiver που κάνει δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, παρότι δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα για τη σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας. 

«Το διοικητικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να συνεχίσει να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται ως επιλέξιμες εγγυήσεις τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις του Ευρωστήματος για την ελάχιστη πιστωτική ποιότητα, αλλά πληρούν άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας που εφαρμόζονται, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ αναφορικά με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης για τις εξασφαλίσεις, μέτρα που πάρθηκαν τον Απρίλιο του 2020 ως τρόπος αντιμετώπισης της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

Η σταδιακή αυτή απόσυρση θα γίνει σε τρία βήματα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βήμα 1 

Αρχής γενομένης από τις 8 του ερχόμενου Ιουλίου, η ΕΚΤ μειώνει κατά το ήμισυ από το 20% στο 10% τις περικοπές στην αποτίμηση στις εξασφαλίσεις, ένα μέτρο που θα αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό της.  

Για τα περιουσιακά στοχεία των οποίων οι αξιολογήσεις για την πιστοληπτική τους ικανότητα υποβαθμίσθηκαν για το διάστημα μετά τις 7 Απριλίου του 2020, δεν θα ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Αποκαθίσταται στο 2,5% από 10% που ίσχυε από τον Απρίλιο του 2020, το όριο για τη συλλογή με εξασφαλισμένων χρεωστικών τίτλων από άλλο τραπεζικό όμιλο. 

Καταργείται σταδιακά η προσωρινή χαλάρωση ορισμένων τεχνικών απαιτήσεων που έχουν να κάνουν με την επιλεξιμότητα πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ACC). 

Βήμα 2

Τον Ιούνιο του 2023 η ΕΚΤ σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα με βάση το επίπεδο ανοχής κινδύνου για τις πιστωτικές πράξεις όπως ίσχυε πριν από την πανδημία, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση του εναπομείναντος 10% στην αποτίμηση των εξασφαλίσεων. Λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στο μέλλον και θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της επικείμενης τακτικής αναθεώρησης του πλαισίου ελέγχου για τους κίνδυνους, της ΕΚΤ.

Βήμα 3

Τον Μάρτιο του 2024, καταργούνται σταδιακά τα εναπομείναντα μέτρα χαλάρωσης των εξασφαλίσεων. Θα προηγηθεί μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των πλαισίων ACC, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των αντισυμβαλλομένων στις εξασφαλίσεις, προκειμένου να συνεχίζουν να συμμετέχουν στις πράξεις TLTRO III που εκκρεμούν έως τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποδοχή διαφόρων ACC που εισήχθησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις και ορισμένων δημόσιων φορέων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται «δύσκολοι καιροί» για τα ελληνικά ομόλογα

Moneyreview Banking Summit – Luis de Guindos: Πληθωρισμός ακόμα και πάνω από 7% στην Ευρωζώνη

BofA: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για κοινές ομολογιακές εκδόσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News