Φ. Καραβίας: Σημαντικά τα βήματα για τη μείωση των ΝΡΕs
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει σημαντικά βήματα τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο Capital Link Forum, επισημαίνοντας ότι στην Eurobank έχει ολοκληρωθεί δραστική εξυγίανση του ισολογισμού και σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι άλλες τράπεζες.
«Η ορατή προοπτική του μονοψήφιου δείκτη NPE από τις ελληνικές τράπεζες αναγνωρίζεται από τις αγορές και αυτό οδήγησε στις υψηλότερες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, πολύ πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Eurobank, δεδομένης της προόδου που έχουμε κάνει στη μείωση των NPLs του παρελθόντος, εξετάζουμε ήδη τις κινήσεις μας για την επόμενη περίοδο και λανσάρουμε ένα μείζον πλάνο μετασχηματισμού, για να κάνουμε την «Eurobank του 2030» leader στην περιοχή», είπε ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, ο CEO της Eurobank επεσήμανε ότι τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις έφτασε το 8,3%, υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2009. Το 2021, όπως είπε ο κ. Καραβίας, κύρια προτεραιότητα για τις τράπεζες θα είναι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ώστε να καλύψει το τεράστιο επενδυτικό κενό, των περίπου 100 δισ. ευρώ, που άφησε πίσω της η 10ετής κρίση.
Η νομισματική πολιτική που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ παρέχει στην Ελλάδα άφθονα κεφάλαια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και υπάρχει πολιτική και κοινωνική συναίνεση για δομικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Καραβίας. «Για τη Eurobank είναι βασικός στόχος στο άμεσο μέλλον να βοηθήσει την οικονομία να απορροφήσει τα κεφάλαια αυτά», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική οικονομία, αν και χτυπήθηκε ισχυρά από την πανδημική κρίση, εντούτοις δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις συνέχισαν να έρχονται στη χώρα κατευθυνόμενες σε έναν αριθμό κλάδο, οι τιμές των ακινήτων δεν υποχώρησαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ ισχυρότερο σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όπως είπε, n αγορά τιμολογεί ήδη τα παραπάνω και εκτίμησε ότι η σύγκλιση των αποτιμήσεων στα περισσότερα ελληνικά assets – καθοδηγούμενη από αυτά που συνδέονται με τις τράπεζες – με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών assets θα συνεχιστεί και θα είναι ουσιαστική.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στους παράγοντες που σχηματίζουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, κανονιστικό περιβάλλον, ανταγωνισμός εκτός τραπεζικού κλάδου, τεχνολογία και δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών(ειδικά στις νέες γενιές που ζητούν άμεση εξυπηρέτηση, 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα και χωρίς κόστος).
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι καίριος για τις τράπεζες και διευκολύνει την προσαρμογή των τραπεζών σε όλα τα παραπάνω, είπε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας ότι δύο θα είναι οι παράγοντες που θα διαφοροποιούν τις τράπεζες στο «ψηφιακό» τους μέλλον. Ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς οι υπάλληλοι στα καταστήματα των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ρόλο συμβούλου και ο κάθε πελάτης θα πρέπει να αισθάνεται ότι η τράπεζά του είναι σύμβουλος για την κάλυψη των αναγκών του και life coach και η χρήση των data, η επιτυχής χρήση των οποίων θα κρίνει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της κάθε τράπεζας και τα επίπεδα κερδοφορίας της.
Ο κ. Καραβίας πρόσθεσε ότι εκτός όλων των παραπάνω, οι τράπεζες στο μέλλον θα πρέπει να λειτουργούν με επιχειρηματικό μοντέλο προσαρμοσμένο στα κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, εταιρικής ευθύνης).
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News