Θετική η 13η αξιολόγηση των θεσμών, «οκ» στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Περαιτέρω πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει η 13η αξιολόγηση των θεσμών, με φόντο την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Καθυστερήσεις διαπιστώνονται στο νέο σύστημα είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στην πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, καθώς και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι θεσμοί υιοθετούν την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 8,5% το 2021, ενώ αναγνωρίζουν ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντάσσεται στα πλαίσια αντιμετώπισης της ακρίβειας.
«Οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν ισχυρές, λαμβάνοντας στήριξη από την ευνοϊκή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και από την ισχυρή ώθηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», αναφέρει η έκθεση.
Στις δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν, οι θεσμοί επισημαίνουν την ολοκλήρωση της περιγραφής των θέσεων εργασίας στη δημόσια διοίκηση, την απλοποίηση της αδειοδότησης στους συμφωνημένους κλάδους και την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ.
Η έκθεση των θεσμών εντοπίζει υψηλούς δημοσιονομικούς κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με τα μέτρα στήριξης της πανδημίας αλλά και με τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης. Οι επιδοτήσεις αυτές έχουν μεγάλο ύψος και άρα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, τονίζεται.
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, οι θεσμοί τις εντοπίζουν στο νέο σύστημα είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ περιορισμένη πρόοδος εντοπίζεται στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράλληλα, εκκρεμότητες υπάρχουν στη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων, ενώ καθυστερήσεις διαπιστώνονται στις ακροάσεις για τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού κλάδου, οι θεσμοί αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει γίνει, κυρίως μέσω του Ηρακλή, όμως εντοπίζουν τρωτά σημεία, καθώς οι ροές κόκκινων δανείων συνεχίζονται, αν και μέχρι στιγμής με περιορισμένο ρυθμό. Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών έχει προχωρήσει, όμως κάποιες δράσεις έχουν καθυστερήσει, τονίζεται, καθώς για παράδειγμα, η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2023.
«Η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Στη δήλωση του ο υπουργός συνέχισε λέγοντας «Πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.
Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”.
Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.
Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.
Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.
Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Επιπροσθέτως, διαπιστώνει τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Δουλειά που συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία
Έρχεται ο κρατικός Τειρεσίας: Πώς θα υπολογίζεται το «scoring» φυσικών προσώπων, εταιρειών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News