Φυσικό αέριο: Το Plan B εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα
Αυξημένες εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα, λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου, με πετρέλαιο και επαναλειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων, προβλέπει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια διαταραχής της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Κυριακής.
Αν και το εν λόγω σενάριο αξιολογήθηκε ως ακραίο, η χώρα προετοιμάζεται για την αντιμετώπισή του και εκτιμήθηκε ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή το παραπάνω έκτακτο σχέδιο για τον Φεβρουάριο, καθώς κρίνονται επαρκείς οι ποσότητες 1 δισ. κ.μ. αζερικού αερίου μέσου του Tap και των φορτίων από πλοία που έχουν προγραμματιστεί να δέσουν στη Ρεβυθούσα μέσα στον μήνα, τα οποία έχουν κλείσει η ΔΕΠΑ, η Mytilineos, η Εlpedison και η ΔΕΗ.
Το έκτακτο σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή εάν προκύψει ανάγκη μέσα στον Μάρτιο. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα θέσει σε λειτουργία τον λιγνιτικό της στόλο, ενώ θα γυρίσει τη λειτουργία των μονάδων Λαύριο 4 και Κομοτηνή συνολικής ισχύος άνω του 1 GW με πετρέλαιο, για τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, δεσμεύτηκε ότι θα έχει διασφαλίσει τα απαραίτητα αποθέματα σε λιγνίτη και πετρέλαιο.
Με εναλλακτικό καύσιμο θα λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες της Elpedison, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW, όπως και οι μικρές μονάδες της «Ηρων» ισχύος 120 MW.
O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς παρουσίασε στη σύσκεψη τον προγραμματισμό της εταιρείας για νέα φορτία LNG, ενώ αναφέρθηκε και στις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για αναζήτηση επιπλέον φορτίων.
Καθησυχαστικοί ήταν οι φορείς της αγοράς ως προς την ομαλή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση που τα προβλήματα περιοριστούν στην ουκρανική διέλευση, καθώς η Ελλάδα προμηθεύεται τις συνολικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, περί τα 3,5-4 δισ. κ.μ. μέσω της Τουρκίας και του αγωγού TurkStream.
Ενόψει της κατάρτισης εναλλακτικής τροφοδοσίας, η ΡΑΕ ζήτησε πάντως από την περασμένη Παρασκευή αξιολόγηση κινδύνου και από τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής. Οι εκτιμήσεις τους θα πρέπει να αποσταλούν στη ΡΑΕ την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.
Σε εγρήγορση βρίσκεται και ο ΑΔΜΗΕ, στελέχη του οποίου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης ακόμα και σε περίπτωση που σταματήσει η ροή του ρωσικού αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα τραβήξει για μεγάλο διάστημα.
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι το σύστημα εισέρχεται σε περίοδο χαμηλών φορτίων, καθώς φεύγουμε σταδιακά από την εποχή των χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών, ενώ τέτοια εποχή συνήθως ανεβαίνει και η ισχύς των ΑΠΕ, παράγοντες που σε συνδυασμό με την υψηλή στάθμη αποθεμάτων στα φράγματα των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ενισχύουν την ανθεκτικότητα του συστήματος. Σε αυτό συμβάλλει και η πλήρης διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων, μετά και την επιτυχή δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας Αγ. Δημήτριος V.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την τροφοδοσία φυσικού αερίου
Στο κόκκινο οι προμηθευτές ρεύματος: Αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί, φόβοι για κανόνια
Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ρεύματος – «Μη βιώσιμοι» οι λογαριασμοί
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News