Ακίνητα: Ποιες αλλαγές φέρνει η ψηφιοποίηση των αδειών δόμησης
Προκηρύχθηκε το έργο για τη ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομιών
Στη διακήρυξη του έργου-συμφωνίας πλαισίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για τη ψηφιοποίηση περίπου 3,5 εκατ. αρχείων πολεοδομιών προχώρησε το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Το συγκεκριμένο έργο, που θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από τη συμβασιοποίησή του και θα δημιουργήσει 350 νέες θέσεις εργασίας, «θα αλλάξει την καθημερινότητα της δουλειάς των μηχανικών αλλά θα βοηθήσει ταυτόχρονα και κάθε επενδυτή ή ιδιώτη με ακίνητη περιουσία», όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
«Οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά (αλλά οι περισσότεροι πολίτες που δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα αγνοούν) ότι το σύνολο των οικοδομικών αδειών, των εγκρίσεων και των σχεδίων που τις συνοδεύουν παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε έγχαρτη μορφή και σε κουτιά αρχείων, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες αποθήκευσης – ενώ πολλά έχουν απωλεστεί» έχει σημειώσει.
Τι περιλαμβάνει
Το άλφα και το ωμέγα, όπως εξηγούν ειδικοί, στα έργα ψηφιοποίησης αρχείων είναι η επιτυχημένη δημιουργία μεταδεδομένων μέσω της κατάλληλης ταξινόμησης της πληροφορίας, ώστε να είναι εφικτή η αναζήτησή τους. Ως εκ τούτου, το έργο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης.
Από το Νοέμβριο του 2018 όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e-Άδειες του ΤΕΕ. Επίσης στο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων, που επίσης τηρεί το ΤΕΕ, έχουν τεκμηριωθεί ηλεκτρονικά περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές.
Τα πληροφοριακό σύστημα των ψηφιοποιημένων αδειών δόμησης θα συνδεθεί με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη -έργο που υλοποιούν ο ΟΤΕ με την Intrasoft -όπου αποτυπώνεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται (όροι δόμησης, χρήσεις γης, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικές περιοχές κτλ.) σε κάθε κομμάτι γης σε όλη την επικράτεια.
Όπως αναφέρεται στο τεύχος διακήρυξης του έργου, το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επίσης, το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο.
Οφέλη
Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσης τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση / αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους. Μέσω της ψηφιοποίησης των αρχείων των πολεοδομιών, θα επιτραπεί η μείωση, κατά 100%, του χρόνου αναζήτησης εγγράφων, αποφάσεων και στοιχείων.
Επίσης, η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα είναι διαλειτουργική με άλλες πλατφόρμες, θα επιτρέψει την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, την εξάλειψη της διαφθοράς και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό στους τομείς του τουρισμού, των παραγωγικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και της κατοικίας στο σύνολο.
Το νέο σύστημα με τις ψηφιοποιημένες άδειες δόμησης, θα επιτρέψει την άμεση πρόσβαση στα σχέδια των κτηρίων, γεγονός που θα επιτρέψει την προκαταρκτική και άμεση εκτίμηση επικινδυνότητας και τρωτότητας οικιστικών περιοχών της χώρας. Όπως και την μελέτη και υλοποίηση σε πραγματικό χρόνο προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, προσδιορισμού τρωτότητας και σχεδίων ανθεκτικότητας και προσαρμογής.
Η εικόνα που βλέπουμε στα σήριαλ από άλλες χώρες που σε μια στιγμή ανάγκης, όπως σε έναν σεισμό ή μια φυσική καταστροφή έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε λίγα λεπτά στον υπολογιστή τους τα σχέδια των κτιρίων που απαιτούνται, θα γίνει μια πραγματικότητα και στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης:
Real estate: Σε πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση εάν αγοράσετε διαμέρισμα στην Αθήνα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News