Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 19:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,6% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Στο 2,6% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Πάνω από το 2,6% σκαρφάλωσε σήμερα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, καθώς συνεχίζεται το sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του 2022. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,623%, με τα spreads (η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) να διευρύνονται στις 233 μονάδες βάσης. 

Ίδιο είναι το κλίμα και στα ομόλογα μικρότερης ωρίμανσης, με την απόδοση στα 3ετή να καθορίζεται σταθερά άνω του 1%, την απόδοση στα 5ετή να αγγίζει το 1,6% και την απόδοση στα 7ετή να ξεπερνάει το 2%. 

Αντίστοιχες πιέσεις, βέβαια, ασκούνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου φλερτάρει με το 2%, ενώ του ισπανικού βρίσκεται στο 1,2%. Το γερμανικό, από την πλευρά του, αγγίζει το 0,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018. 

Σύμφωνα με την Capital Economics, εντός του 2022 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, ενώ σε ακόμη δύο θα προβεί το 2023, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρήματος θα είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα ακριβότερο έως τα τέλη του επόμενου έτους.  

Θα προκαλέσει αυτή η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μια νέα κρίση; Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων δεν είναι αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά ομολόγων.  

Όμως, εάν τα επιτόκια αυξηθούν γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται, τότε μία αναταραχή στις αγορές δεν αποκλείεται, και σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρέμβει. 

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έτρεξε με 5,1% στην Ευρωζώνη, το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του κοινού νομίσματος, ενώ στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 5,5%. 

Παρότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό και οφείλεται στη χαμηλή βάση σύγκρισης με την πανδημική περίοδο, αρκετά στελέχη της κεντρικής τράπεζας αρχίζουν και μιλούν για την ανάγκη δράσης, μέσω της αύξησης των επιτοκίων. 

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα επιλύσει κανένα από τα σημερινά προβλήματα, επέμεινε σήμερα η Γαλλίδα οικονομολόγος, σε συνέντευξή της στην Redaktionsnetzwerk Deutschland. «Το αντίθετο: Εάν προχωρήσει σε υπερβολικά γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα επιβραδυνθεί σημαντικά και η απασχόληση θα επηρεαστεί δυσμενώς». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων ενισχύουν το story ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News