Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 11:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίμηνη παράταση στις μεταβιβάσεις – Έως τις 26 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τα κορωνοχρέη

Δίμηνη παράταση στις μεταβιβάσεις – Έως τις 26 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τα κορωνοχρέη

Την παράταση της προθεσμίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο OPEN TV, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο για δίμηνη παράταση, με την προθεσμία να μετατίθεται για τις 31 Μαρτίου του 2022. Ωστόσο, η παράταση αφορά μόνο όσους πρόλαβαν και έκαναν την απαιτούμενη αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ αν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός ξεπερνάει τις 30.000. 

Ο λόγος που εκτοξεύθηκαν οι μεταβιβάσεις, οφείλεται στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στην αλλαγή του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε την παράταση ενός μήνα, δηλαδή μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2022, για τη ρύθμιση των κορονοχρεών, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

Η παράταση αφορά τόσο το δημόσιο όσο και τα ταμεία. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των κορωνοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς επιτόκιο ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. 

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ο φόρος θα πληρώνεται σε 10 δόσεις, και όχι σε έξι, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι τα φετινά εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να εκδίδονται από τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Παράθυρο για μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων

Ποια ακίνητα θα πρέπει να ασφαλίζονται για να ηλεκτροδοτηθούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News