Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 09:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένη εποπτεία: Οριστική έξοδος τον Αύγουστο;

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να δοθεί εξάμηνη παράταση του καθεστώτος 

Ενισχυμένη εποπτεία: Οριστική έξοδος τον Αύγουστο;

Σε έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον προσεχή Αύγουστο συγκλίνουν οι τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές. 

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη διαπραγμάτευση της 13ης αξιολόγησης σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, όπου και θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει έως τη λήξη του ειδικού αυτού καθεστώτος, στο οποίο εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος των μνημονίων. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ειρήνης Χρυσολωρά στην «Κ», ο χρόνος εξόδου φαίνεται πως προκύπτει σχεδόν αυτόματα, σύμφωνα με τις πηγές, αφού τον Φεβρουάριο θα στείλει την καθιερωμένη επιστολή του ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, δίνοντας παράταση άλλων 6 μηνών στο καθεστώς. Αυτό μας οδηγεί στον Αύγουστο, σημειώνουν οι πηγές. Διαφορετικά, η έξοδος θα γινόταν 6 μήνες αργότερα, τον  Φεβρουάριο του 2023, κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί καμία πλευρά. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δημοσίως διακηρύξει τον στόχο της κυβέρνησης για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022. 

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να δρομολογηθεί και η εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs)  ταυτόχρονα: η μία αφορά την τελευταία αξιολόγηση, τη 14η,  η οποία θα γίνει τον Απρίλιο και εφόσον εκδοθεί θετικό πόρισμα τον Μάιο, θα εγκριθεί η εκταμίευση από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο. Η άλλη εκκρεμεί από το 2019 και πιθανώς θα συγχωνευθεί με την τελευταία δόση. Ετσι, η Ελλάδα θα εισπράξει το καλοκαίρι ένα ποσόν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που θα είναι όμως και το τελευταίο. 

Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή των SMPs και ANFAs συμφωνήθηκε ως μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ορίζεται δε ως χρόνος της τελευταίας δόσης ο Ιούνιος στην απόφαση για την έξοδο από το μνημόνιο. 

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει και το τέλος κάθε εποπτείας. Η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπου εντάχθηκαν όλες οι χώρες οι οποίες μπήκαν σε πρόγραμμα (Κύπρος,  Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε, περίπου το 2059. Αντί για έλεγχο ανά τρίμηνο, η μεταπρογραμματική παρακολούθηση προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο και γενικότερα είναι πιο χαλαρή. 

Η Ελλάδα, βεβαίως, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, αλλά αναγνωρίστηκε η πρόοδος και το ελαφρυντικό της πανδημίας, ενώ θα επιχειρηθεί να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης τους επόμενους μήνες, ιδίως στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στην έξοδο κυρίως για τον συμβολισμό της και γιατί θα στείλει σήμα κανονικότητας στις αγορές, διευκολύνοντας την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα. 

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 357,295 δισ. ευρώ το χρέος στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2021

DCS Delphic Strategies: Πρόβλεψη-έκπληξη για ανάπτυξη 8% και το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News