Μέτρα στήριξης: Πρόσθετες κινήσεις μόνο σε πολιτισμό, νυχτερινή διασκέδαση
Σε πολύ περιορισμένης έκτασης μέτρα έναντι του κορωνοϊού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι από τον τζίρο των επιχειρήσεων δεν προκύπτει μεγάλο πρόβλημα, ενώ το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει υπερβάσεις στον προϋπολογισμό.
Ετσι, στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, φαίνεται ότι θα περιλαμβάνεται μόνο ο πολιτισμός και κάποιοι επιπλέον ΚΑΔ που έχουν σχέση με τη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ η εστίαση περνάει σε δεύτερο πλάνο και εφόσον υπάρξουν μέτρα θα είναι πολύ περιορισμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή.
Εξάλλου, κυβερνητική πηγή απέκλειε χθες το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μείωσης συντελεστή ΦΠΑ.
Τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση αφού πάρει στα χέρια της και τα στοιχεία του τζίρου του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα είπε χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι κλάδοι της νυχτερινής διασκέδασης, του πολιτισμού και της εστίασης.
Ειδικότερα, για τον πολιτισμό ο κ. Σκυλακάκης είπε χθες ότι «εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν επιπτώσεις», κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα, ενώ για την εστίαση είπε ότι «εκεί τα μηνύματα είναι μεικτά». Ανέφερε, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι τον Δεκέμβριο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εστίαση ήταν αυξημένες κατά 33%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, έναντι 26,5% στο σύνολο της οικονομίας. Τον Δεκέμβριο, είπε, δεν υπήρξε πρόβλημα με την εστίαση. Θα μετρήσουμε και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα ληφθούν οι αποφάσεις σε συνάρτηση με τον τζίρο, αλλά και την επέκταση της παραλλαγής «Ομικρον».
Ακόμη, σε σχέση με τη νυχτερινή διασκέδαση, είπε ότι εξετάζονται ΚΑΔ που τυπικά δεν εντάσσονται στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά επί της ουσίας επηρεάζονται από τα σχετικά μέτρα της κυβέρνησης (μουσική, κλείσιμο στις 12).
Για το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων που ισχύουν για τα νυχτερινά κέντρα, ο ίδιος είπε ότι είναι θέμα υγειονομικό. Υπενθυμίζεται ότι αυτά λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.
Σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης των μέτρων, ο κ. Σκυλακάκης παρέπεμψε στο αποθεματικό που προβλέπει ο προϋπολογισμός, 1 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην ξεφύγουμε από τα πλαίσια του προϋπολογισμού.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «θα εκπλαγούμε θετικά το 2022 από τη δυναμική της οικονομίας, παρά το πρόβλημα του πληθωρισμού που έχουμε». Επικαλέσθηκε τις δημόσιες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ το 2019, χωρίς τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας και της αστάθειας θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι το φυσικό αέριο δεν θα επιστρέψει στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να επωφεληθούν από τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως το «Εξοικονομώ» που «τρέχει» τώρα για νοικοκυριά και σύντομα θα ανοίξει και το αντίστοιχο για επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει επιδοτήσεις 2,5 δισ. για εξοικονόμηση ενέργειας. Η απόσβεση για τα νοικοκυριά, είπε, εξάλλου, θα γίνει σε λιγότερο από 10 χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη
Μέτρα στήριξης με βάση τις πραγματικές απώλειες των επιχειρήσεων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News