Νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης: Πώς θα δουλέψει – το χρονοδιάγραμμα
Σε ισχύ βρίσκεται από την 1/1/2022 το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, όπως προκύπτει από τις τρεις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει.
Αυτή τη στιγμή, το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.
Η πρώτη χρονιά λειτουργίας
Το 2022, που είναι και το πρώτο έτος λειτουργίας, θα δημιουργηθούν ατομικοί κουμπαράδες μόνο για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση. Τον πρώτο χρόνο δεν θα υπάρχει επιλογή από τους ασφαλισμένους για το πού θα τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές τους, καθώς σε πρώτη φάση, οι εισφορές των πρώτων εργαζομένων που θα ενταχθούν στο σύστημα το 2022 θα τοποθετηθούν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος (επιτόκιο 1%).
Δεύτερο έτος λειτουργίας
Το 2023 θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα, είτε οι νεοεισερχόμενοι που δεν είναι υπόχρεοι στην επικουρική ασφάλιση. Οπότε οι ήδη εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών έχουν διορία ενός έτους για να αποφασίσουν εάν τελικά θα μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Τρίτο έτος λειτουργίας
Από το 2024 ή ακόμη και στα τέλη του 2023, αφού θα έχει ξεκλειδώσει για όλες τις κατηγορίες των «νέων εργαζομένων» η δυνατότητα ένταξης τους στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές των εργαζομένων από τον καταθετικό λογαριασμό της ΤτΕ θα τοποθετηθούν σε ένα default πρόγραμμα με δυναμικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα ενέχει περισσότερο ρίσκο στην αρχή του εργασιακού βίου και θα μηδενίζει προς το τέλος του εργασιακού βίου, δηλαδή μετά από 40 χρόνια. Ο σχεδιασμός του default προγράμματος θα γίνει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που αναμένεται να πάρει τα ηνία από τη προσωρινή διοίκηση μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2022.
Τέταρτο έτος λειτουργίας
Από το 2025 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα.
Οι επιλογές και οι εγγυήσεις του ασφαλισμένου
Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς που επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους). Μετά το 2025, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.
Για να δικαιούται κάποιος σύνταξη από το ΤΕΚΑ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στον φορέα, ενώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου που δεν έχει συμπληρώσει τη 15ετία, το κράτος θα συνεισφέρει τις υπολειπόμενες εισφορές.
Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προβλέπεται εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό).
Από τη νέα μεταρρύθμιση επίσης δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Επειδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος (1/1/2022) θα αρχίσουν να μειώνονται τα έσοδα του υφιστάμενου συστήματος (αφού δεν θα τροφοδοτείται πλέον με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων που θα πηγαίνουν όπως προαναφέρθηκε στους «κουμπαράδες» τους), θα υπάρχουν σταδιακά αυξανόμενες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό προς το παλιό επικουρικό ταμείο.
Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – Πιλοτική λειτουργία το 2022
Επικουρική ασφάλιση: Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νέα επικουρική ασφάλιση: «Δαγκάνα» για όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News